Hyppää sisältöön

Hampaat eivät valehtele – Turvapaikanhakijoiden ikä tarkistetaan yhä useammin suun kautta

Turvapaikanhakijoiden iänmääritykset ovat lähes tuplaantuneet kahdessa vuodessa. Vuonna 2013 ikämäärityksiä tehtiin koko Suomessa 52, tänä vuonna niitä on tehty tähän mennessä jo 90. Usein totuus iästä selviää hampaan avulla.

Kuva: Yle

Kahdessa tapauksessa kolmesta tutkittava osoittautuu vanhemmaksi kuin hän on kertonut.

– Tänä vuonna tilanne on muuttunut aika dramaattisesti kesästä lähtien, sanoo oikeushammaslääkäri Vivian Visnapuu Turun yliopistosta.

Vaikka mitä tekisi, niin hampaat kehittyvät oman systeeminsä mukaan.

Vivian Visnapuu, oikeushammaslääkäri

Käytännössä tutkimus aloitetaan, kun poliisi tai rajavartiolaitos arvelee, että ihmisen kertoma ikä ei vastaa sitä, miltä hänen fyysinen tai psyykkinen olemuksensa vaikuttavat. Viranomaiset ottavat yhteyttä oikeushammaslääkäriin iän määrittämistä varten.

– Joskus ihmiset esittävät eri papereita, jotkut eivät tiedä omaa ikäänsä, jotkut esittävät monta ikää, Vivian Visnapuu kuvailee tapausten taustoja.

Hampaat kertovat iän luotettavasti

Kiireellisissä tapauksissa tutkimus voidaan tehdä jo samana päivänä kun pyyntö tulee. Muissa tapauksissa tutkimus sovitaan tilanteen ja muun muassa tulkin saatavuuden mukaan. Tulkin lisäksi mukana on tutkittavan edunvalvoja ja poliisi.

Jotkut eivät tiedä omaa ikäänsä, jotkut esittävät monta ikää.

Vivian Visnapuu, oikeushammaslääkäri

Aluksi tutkittava haastatellaan ja hänen elinolosuhteistaan pyritään saamaan mahdollisimman hyvä kuva. Sitten mitataan tutkittavan pituus ja paino. Lisäksi otetaan sekä hampaista että ranteesta röntgenkuvat. Varsinkin hampaat ovat luotettava iän mittari.

– Hampaat ovat niin geneettisesti ohjautuva systeemi, että niihin eivät niin paljon esimerkiksi aliravitsemus tai jotkut sairaudet vaikuta. Periaatteessa vaikka mitä tekisi, niin hampaat kehittyvät oman systeeminsä mukaisesti, sanoo oikeushammaslääkäri Vivian Visnapuu.

Kansainvälinen vertailu apuna

Tutkimustuloksia verrataan samasta etnisestä ryhmästä tai tutkittavan synnyinmaan ihmisistä tehtyihin tutkimustuloksiin. Myös sukupuoli otetaan huomioon. Samoja referenssejä käytetään myös kansainvälisesti.

Tuloksia pidetään varsin luotettavina iän määrityksessä. Viisaudenhampaat ovat yksi avainasia kun ratkaistavana on, onko tutkittava alle vai yli 18-vuotias.

Kaksi kolmesta ikäolettamasta pitää paikkansa

Tutkimustuloksia arvioi aina kaksi oikeushammaslääkäriä. Jos he ovat eri mieltä tutkittavan iästä, ratkaistaan tapaus aina tutkittavan eduksi.

– Jos käy niin, että minun mukaani tutkittu henkilö on alle 18-vuotias ja toisen puolueettoman oikeushammaslääkärin yli 18-vuotias, se menee aina tutkittavan etujen mukaan eli silloin hän on alla 18-vuotias, kertoo oikeushammaslääkäri Vivian Visnapuu.

Visnapuun mukaan tällaiset erimielisyydet ovat kuitenkin hyvin harvinaisia. Suurin osa ikäolettamista on aiheellisia.

– Viime vuonna laskin, että 65 prosenttia niistä, joita viranomaiset epäilivät yli 18-vuotiaaksi, myös oli sitä.