1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Mitä osia hirvestä saa syödä? – 10 kysymystä hirvenlihan turvallisuudesta

Hirvijahdin alkamisen myötä ruokapöytiin saadaan tänäkin vuonna miljoonia kiloja kotimaista riistaa. Suurin vaikutus riistaruokien elintarviketurvallisuuteen on metsästäjien taidoilla, mutta myös saaliin kunnolla on merkitystä.

Älä anna koiran purra saaliseläintä, bakteerit kulkeutuvat lihaan ja verenkiertoon. Kuva: Sauli Laaksonen

Myönnettyjen kaatolupien perusteella Suomessa laitetaan lihoiksi tänä vuonna 37 400 hirveä ja 25 800 valkohäntäpeuraa. 

Tarkastuseläinlääkäri Sauli Laaksonen, millainen on metsästettävien hirvieläinten tauti- ja loistilanne tällä hetkellä Suomessa?

Terveydentila on varsin hyvä, eikä mistään erityisestä epidemiasta ole merkkejä. Vasojen painojen aleneminen viimevuosina on herättänyt jonkun verran huolta.

Suurin havaittava sairausryhmä hirvieläimillä ovat erilaisten vammojen jälkiseuraukset, kolareista, louhikoista ja niin edelleen. Toiseksi yleisin on kuihtuminen, joka voi olla seurausta edellä mainituista vammoista. Jos eläin saa elää riittävän pitkään, hampaiden kuluminen asettaa viimein rajat eliniälle 14–20 vuoden iässä.

Virustaudeista yleisin on syylätauti, joka on viruksen aiheuttama hyvänlaatuinen kasvain. Bakteerien aiheuttamina muutoksina ovat erilaiset paiseet yleisimpiä.

Millaisiin asioihin kaadetussa hirvessä elintarviketurvallisuusmielessä kannattaa kiinnittää huomiota?

Tärkein asia on huomioida eläimen käyttäytyminen ennen ampumista. Samoin kuntoluokan muutokset, kuten juuri kuihtuminen.

On muistettava, että sairasta eläintä ei tule viedä lahtivajalle terveiden eläimien joukkoon. Sairaita eläimiä tai muuttuneita kudoksia käsiteltäessä omaan suojautumiseen suojavaatteilla ja kertakäyttökäsineillä täytyy kiinnittää huomiota. Muuttuneita alueita tai paiseita ei pidä viillellä.

Suomessa on jo yli tuhat EU:n asetuksen mukaista koulutettua metsästäjää, jotka on opetettu havaitsemaan kaadetussa riistaeläimessä seikkoja, jotka voivat vaarantaa muiden eläinten tai ihmisten terveyden. Alueen eläinlääkärin asiantuntemukseen voi aina turvautua tai ottaa yhteyttä Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran Oulun tuotanto- ja villieläinyksikön asiantuntijoihin ja sopia esimerkiksi näytelähetyksistä (siirryt toiseen palveluun).

Kuinka laajalta alueelta osumakohtaa liha on käyttökelvotonta?

Lyijyjäämät metsästetyissä eläimissä ovat todellinen ongelma. Ne johtuvat lyijyluodin pirstaloitumisesta kudoksiin. Suuriin luihin osuessaan pirstaloituminen on voimakkaampaa. Jos lyijyluotia on käytetty, tulee vertymät poistaa niin, että vähintään viisi senttimetriä tervettä kudosta poistetaan. Parasta olisi siirtyä lyijyttömiin vaihtoehtoihin.

Mitä hirven sisäelimistä voi tai kannattaa käyttää ruoaksi ja mitä ei missään tapauksessa?

Kateenkorva on herkullista, mutta sen voi löytää ainoastaan vasoilta. Sydän on käyttökelpoinen herkku. Yli vuoden ikäisten hirvieläinten maksaa eikä munuaisia suositella käytettäväksi ihmisravinnoksi niiden korkeiden raskasmetallipitoisuuksien takia, ja ne hylätään aina virallisessa eläinlääkärin suorittamassa lihantarkastuksessa.

Vasojen maksaa voi kohtuudella käyttää, mutta on muistettava niiden korkeat POP-yhdistepitoisuudet eli dioksiinit ja dioksiinin kaltaiset PCB-yhdisteet. 

Voiko hirven verta käyttää elintarvikkeena? Millaisia riskejä vereen liittyy ja voiko verta juoda raakana kaadolla?

Verenkiertoon voi joutua bakteereja luodin mukana jo ihosta tai ruoansulatuskanavasta. Koiran ei tule antaa purra saalista, koska bakteereita joutuu lihaan ja mahdollisesti verenkiertoon koiran suusta ja hirven iholta ja karvoista. Tapa ei ehkä kuulu nykyaikaiseen metsästyskulttuurin. Useimmat luopuvat harrastuksesta, kun kuulevat hyönteisvälitteisten loisten toukkien esiintymisestä hirvieläimen verenkierrossa. Niitä voi olla jopa useita tuhansia millilitrassa verta.

Mitä osia voi käyttää eläinravinnoksi, esimerkiksi koiran ruoaksi?

Koira voi syödä samoja ruhon osia kuin ihminenkin. Vertymiä ei tule missään nimessä antaa, koira on herkkä lyijylle. Ravintoarvo ei sisäelimissä tai ruoansulatuskanavassa ole erityisen suuri koiralle.

Luiden annossa tulee olla varovainen, sillä niiden aiheuttamat suolistotukkeumat ovat yleisiä metsästyskoirilla. Erityisen vaarallinen on sorkkien sarveiskynsi.

Pitääkö koiralle annettavat ruhon osat kuumentaa, esimerkiksi keittämällä?

Jos sisäelimiä tai lihaa annetaan, tulee ne vähintään pakastaa usean vuorokauden ajan. Jos koira on sisäkoira tai tekemisissä lasten kanssa, on ruhon osat suositeltavaa kuumentaa kypsiksi.

Jos hirven taljassa on hirvikärpäsiä, kuinka pitkään ne säilyvät hengissä?

Olen havainnut eläviä hirvikärpäsiä noin viikko aikaisemmin nyljetystä hirventaljasta. Tarkkaa vastausta ei kukaan tiedä varmasti. Kun hirvikärpäset eivät enää saa ravintoa, ne kuolevat nälkään ja jos on pakkasta, ne kuolevat nopeasti, koska hirvi ei ole enää lämmittämässä.

Kuinka pitkään hirven ruhoa kannattaa riiputtaa?

Riistaeläinten lihaa voidaan varastoida ja raakakypsyttää alle neljän asteen lämpötilassa (mieluiten 0–2 °C) eläinlajista riippuen 3–14 vuorokautta. Hirven raakakypsytysaika voi olla noin 14 vuorokautta. Joskus vanha uroshirvi tarvitsee 20 vuorokautta. Pienemmille hirvieläimille riittää 10–15 vuorokautta.

Elimien säilytysaika on 5 vuorokautta. Suolisto-osumat ja metsästyksessä rasittuneen eläimen terva-liha eivät kestä kylmäsäilytystä eivätkä ne raakakypsy.

Kuinka pitkään hirvenliha säilyy pakastettuna?

Lihat kannattaa käyttää pakastimesta ennen seuraavaa metsästyskautta. Vaikka varsinaista terveysvaaraa ei ole, alkaa pakastetun lihan laatu huononemaan noin kahdeksan kuukauden jälkeen.

Vastaukset, kuvat ja kuvatekstit: Tarkastuseläinlääkäri, dosentti Sauli Laaksonen