Tietoturva-asiantuntijat: Matkapuhelimeen suhtauduttava kuin postikorttiin

Salakuuntelun ammattilaiset eivät yleensä jätä itsestään jälkiä.

tekniikka
Mies kännykkä korvalla
Maria Ruokojärvi / Yle

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) ja ex-puolustusministeri Carl Haglundin (r.) torstaiset kertomukset matkapuhelimiensa oudoista oireiluista eivät hätkähdytä tietoturva-ammattilaisia.

– Suhtaudumme matkapuhelimeen kuten postikorttiin. Puhelujen sisältö saattaa helposti kulkeutua myös sivullisten tietoon, sanoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Jari Ylitalo.

– Jos katsomme, mitä maailmalla tapahtuu ja minkälaisia paljastuksia maailmalta on kuultu, kaikille on varmasti selvää, että puhelimet ovat helposti salakuunneltavissa.

Oliko kyse psykologisesta vaikuttamisesta?

Kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnell kertoo, että salakuuntelun ammattilaiset eivät yleensä jätä itsestään minkäänlaisia jälkiä.

– On tietysti mahdollista, että Kanervan ja Haglundin tapauksissa on ollut kyse psykologisesta vaikuttamisesta. Kun puhelimessa puhutaan juuri tietynlaisista asioista, salakuuntelija kertoo teknisillä häiriöillä, että täällä ollaan.

Paluuta pelkkiin paperikirjeisiin ei kuitenkaan enää ole.

– En usko, että siihen on enää paluuta, vaikka kaipuuta sellaiseen olisikin. Olemme jo niin riippuvaisia digitaalisesta viestinnästä ja älykännyköistämme, että paperikirjeet, kirjoituskoneet, muistivihkot ja paperiset pankkikirjat ovat mennyttä aikaa.

- Nykytilanne on kylläkin johtanut siihen, että esimerkiksi ylimmän valtiojohdon ja ministeriöiden kirjeenvaihtoa käydään yhä perinteisten paperikirjeiden ja kuriiripostin avulla.

Suojelupoliisi on jo liikkeellä

Suojelupoliisi on jo ryhtynyt selvittelemään Ilkka Kanervan ja Carl Haglundin epäilyksiä puhelimien salakuuntelusta.

– Selvitämme parasta aikaa kyseisten epäilyttäviksi arveltujen puhelujen luonnetta ja taustoja. Se ottaa oman aikansa, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala kertoo.

– Koska kyse on kokeneista poliitikoista, en kuitenkaan jaksa uskoa että he olisivat puhuneet matkapuhelimillaan salassa pidettävistä asioista.

Ritinät, rätinät ja pätkimiset ovat arkea

Viestintäviraston mukaan matkapuhelimien häiriöäänet ovat varsin tavallisia.

– Tyypillinen häiriöääniä tuottava virhe on tukiasemavaihdon epäonnistuminen alueella, jossa matkaviestinverkon kuuluvuus on heikko, virasto sanoo tiedotteessaan.

– Matkaviestinpalveluita voi käyttää turvallisesti tavalliseen viestintään. Arkaluontoisten asioiden viestintään matkaviestinverkko ei sovellu siihen kohdistuvien tietoturvauhkien vuoksi.

Puhelimien salakuuntelu ei ole aivan jokamiehen harrastus.

– Matkapuhelinverkon puhelujen salakuuntelu vaatii sekä asiantuntemusta että kymmenien tai jopa satojen tuhansien eurojen laitteistoja.