1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Verottajan tulkinta Olvilla panemisesta uhkaa kaataa Stadin Panimon: "Linjaus ei ole ollenkaan selvä"

Stadin Panimo on vaarassa menettää pienpanimotoiminnan verohuojennuksensa takautuvasti koko kuluvalta vuodelta, koska se on vuokrannut valmistuskapasiteettia ja pannut olutta panimojätti Olvin tehtaalla Iisalmessa. Verolinjauksesta kertoi ensimmäisenä Kauppalehti.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Helsingin Suvilahdessa pienpanimoa ja panimoravintolaa pyörittävän Stadin Panimon toiminta on vaakalaudalla tullin veronlinjauksen vuoksi.

Tällä viikolla uutisoitiin, että Stadin Panimon American Lager -tölkkiolut valmistetaan Iisalmessa pörssiyhtiö Olvin tehtaalla tuotteen kovan kysynnän vuoksi. Stadin Panimo on vuokrannut Olvilta tuotantotilaa ja -kapasiteettia ja valmistanut kyseisen tölkkiversion omalla henkilökunnallaan Olvin tehtaalla.

Verottajan vaatimuksista uutisoi ensimmäisenä Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun), joka kertoi että Stadin Panimo on vaarassa menettää pienpanimoille tarkoitetun huomattavan veroedun yhteistyön vuoksi koko kuluvan vuoden ajalta.

Verottaja eli valmisteveron osalta Suomen tulli vaatii helsinkiläispanimolta kuluvalta vuodelta panimon arvion mukaan noin 250 000 euron jälkiveroja. Summa on mittava, sillä esimerkiksi viime vuonna Stadin Panimo synnytti vajaan puolen miljoonan euron liikevaihdolla 18 000 euron liikevoiton.

Nykyisin oluen valmistuksesta saatava verohelpotus on täydet 50 prosenttia, jos panimon vuosituotanto on enintään 500 000 litraa. Huojennuksia maksetaan portaittain 10 miljoonan litran vuosituotantoon asti. Olvin vuosituotanto kotimaassa on yksissään yli 150 miljoonaa litraa ja Stadin Panimon viime vuoden tuotanto reilut 80 000 litraa.

Odotetut voitot ovat kääntymässä tappioksi

Panimo laski alun perin, että kapasiteetin vuokraaminen Olvilta toisi voittoa 10–15 senttiä jokaiselta tölkiltä. Verottajan linjaus muuttaisi tilanteen niin, että jokainen tölkki tuottaa tappiota 15–20 senttiä tai jopa enemmän, arvioi Stadin Panimon toimitusjohtaja Timo Konttinen. Stadin Panimo valmistaa Olvilla noin 250 000 puolen litran tölkkiä. Konttinen on tilanteesta hämillään ja järkyttynyt.

– Linjaus tarkoittaa sitä, että ilmeisesti vuokralaitteilla oluen tekeminen on kiellettyä. Emme olisi lähteneet tähän ikinä, jos Valviralta, tullilta ja asianajotoimistolta ei olisi tullut viestiä, että tällainen yhteistyö on mahdollista. Verolinjaus on kyseenalainen eikä ollenkaan selvä, Konttinen sanoo.

Stadin Panimo sai tiedon tullin lopullisesta verolinjauksesta elokuun puolivälissä. Sen mukaan panimo menettää 50 prosentin verohyötynsä takautuvasti koko vuodelta. Verohyödyn menettäminen koskee siis myös Helsingissä pantua olutta.

Konttisen arvelee, että lainsäätäjän tarkoituksena on ollut estää suurten panimoiden oikeudeton verokeinottelu määräysvallassaan olevien pienempien yksiköiden avulla. Stadin Panimon ja Olvin kohdalla ei ole kyse tästä, koska Stadin Panimo on täysin itsenäinen yhtiö.

– Olemme vain aidosti ostaneet Olvilta tuotantokapasiteettia olematta Olviin muuten sidoksissa, Konttinen sanoo.

Stadin Panimo on valittanut verottajan vaatimuksesta hallinto-oikeuteen. Konttinen toivoo hallinto-oikeuden kiirehtivän päätöstä.

– Jos päätöstä joudutaan odottamaan vaikkapa vuosi, tässähän kertyy helposti miljoona euroa lisäveroja. Me emme tule mitenkään selviämään näistä lisäveroista.

Myös Olvin toimitusjohtaja Lasse Aho hämmästelee verolinjausta. Aho pitää päätöstä oikeusmurhana.

– Tämä on täysin käsittämätöntä ja kohtuutonta. Jos sinulla on kaupallisesti menestyvä tuote ja haluat myydä sitä enemmän ja teetät sitä siksi muualla, niin koko yritys on vaarassa mennä nurin. Meidän pitäisi pikemminkin iloita siitä, että uusia menestystuotteita syntyy. Emme voineet kuvitellakaan, että tästä syntyy tällainen soppa, Aho taivastelee.

Tämän vuoden tuotantomääriksi Stadin Panimo arvioi 100–150 000 litraa Helsingin toimipisteessä ja suurin piirtein saman verran Olvi-yhteistyön kautta Iisalmessa.