1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Puolustusministeri Niinistönkin puhelinta salakuunneltu?

Ruotsin puolustusministerin Peter Hultqvistin kaksipäiväinen Suomen-vierailu sujui ilman dramatiikkaa. Suomi ja Ruotsi jatkavat puolustusyhteistyönsä kehittämistä, sen sijaan Nato-kysymyksessä ei ole nähtävissä muutoksia entiseen.

Puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist osallistuivat tiedotustilaisuuteen Santahaminassa perjantaina. Kuva: Yle

Puolustusministerit Jussi Niinistö (ps.) ja Peter Hultqvist esiintyivät Santahaminassa perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa varsin yksimielisinä.

Molemmat kannattavat Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyön lisäämistä. Painopisteenä on nyt meri- ja ilmavoimien jälkeen maavoimien yhteensopivuuden parantaminen.

Toistaiseksi mistään enemmästä ei ole kyse.

– Tämä on prosessi, jossa yhteistyötä syvennetään ja samalla opetellaan luottamusta puolin ja toisin. Mahdollista puolustusliittoa ei pidä sulkea pois, mutta se ei ole tämän hetken asia, puolustusministeri Jussi Niinistö sanoo.

Ruotsin virallinen Nato-kanta ennallaan

Ruotsin oppositiossa olevat porvaripuolueet linjasivat syyskuun alussa suhteensa sotilasliitto Natoon uusiksi. Ne liputtavat nyt Natoon liittymisen puolesta.

Ruotsin punavihreän hallituksen hallitusohjelmassa asia on määritelty tarkoin.

– Puolustuspolitiikka ei ole lyhytnäköistä toimintaa. Me emme hae Nato-jäsenyyttä tämän hallituskauden aikana, Hultqvist toteaa.

Niinistönkin puhelin salakuuntelussa?

Tiedotustilaisuuden jälkeen Niinistöltä kysyttiin kantaa kansanedustajien Ilkka Kanervan ja Carl Haglundin puhelinten mahdolliseen salakuunteluun. Puolustusministeri ei halunnut kommentoida asiaa, mutta vastasi lyhyesti kysymykseen oman puhelimensa salakuuntelusta.

– On ollut aihetta epäillä.