Hyppää sisältöön

Isonkyrön sääprofeetta on siirtynyt someaikaan – isä ja tytär ennustavat nyt yhdessä

Sääprofeettojen kärkikastiin kuuluva isokyröläinen Juhani Luoma haluaa, että isoisältä peritty sään ennustamisen taito periytyy jälkipolville. Haasteeseen on tarttunut tytär Johanna Perttilä niin hyvällä menestyksellä, että kansansääennustamisen SM-kisoissa kärkisijat menivät tänä kesänä samaan perheeseen.

Johanna Perttilä ja Juhani Luoma syksyllä 2015. Kuva: Elina Kaakinen / Yle

Juhani Luoma on kotiseudullaan tunnettu ja arvostettu sään ennustaja. Luoman mukaan yhteydenottoja tulee kuitenkin muualtakin kuin pohjalaismaakunnista. Isonkyrön sääprofeetan maine on kasvanut entisestään vuosi sitten perustettujen Facebook-sivujen myötä. Sivuja ylläpitää tytär Johanna Perttilä.

– Koen, että tämä on minulle luonteva tapaa jatkaa isän perintöä ja viedä perimätietoa eteenpäin.

Juhani Luoma on enemmän kuin mielissään siitä, että tytär on ottanut haasteen vastaan ja alkanut tosissaan perehtyä sään ennustamiseen. Luoma on vuosikymmenien ajan kirjannut tarkoin muistiin säähavaintonsa ja ennustuksensa.

– Lyijy- ja kuulakärkiajasta on siirrytty tietokoneaikaan, kehaisee Luoma ja esittelee paperille printattuja loppuvuoden ennusteita.

– Ehdottoman isot on saappaat, joihin olen astumassa. Paljon on opeteltavaa ja paljon on tietoa, mitä pitää omaksua, sanoo Perttilä.

Reinilänkoski ennustaa sadetta

Luoma ennustaa almanakan pohjalta tulkitsemalla taivaankappaleiden asentoja. Lisäksi hän tekee havaintoja luonnosta ja lähiympäristöstä. Esimerkiksi Lapuan antennimaston valoisku, Orisbergista saapuvan junan ääni, Kyrönjoen virtaus tai kosken pauhina ovat asioita, joista Luoma voi päätellä tulevaa säätä.

– Bengsinkoski kun rupeaa kohajamaan, kaunis sää on tulossa, kun taas Reinilänkosken pauhu tietää sadetta.

Juhani Luoma sanoo, että säätä ei voi ennustaa tutkimalla tilastoja. Aina on katsottava eteenpäin. Vuosikymmenien kokemus on kuitenkin ennustamisen tukena.

– Minun etuni on ollut se, että olen työni puolesta voinut tehdä jatkuvasti säähavaintoja ja seurata luonnon merkkejä. Se ei onnistu, jos istuu työkseen sisällä toimistossa, tuumii Juhani Luoma.

Juhani Luoma tiesi oikean kylvöajan

Mennyt kesä on osoittanut, että sää ja sen ennustaminen on vakava asia. Maanviljelijänä elämäntyön tehnyt Luoma kantaa murhetta siitä, kuinka kovasti kurja kesä on koetellut viljelijöitä.

– Muutama viljelijä on oppinut luottamaan ennustuksiini. Tälle vuodelle neuvoni oli, että pitää kylvää huhtikuussa, kertoo Luoma.

Luoman ennustus ja kylvöaikasuositus osui kohdalleen. Ne, jotka kylvivät ajoissa, saivat kunnon sadon.

Juhani Luoma on säännöllisesti osallistunut siikajokelaisen Ruukin kyläyhdistyksen järjestämään kansansääennustuksen SM-kilpailuun. Nyt Luoma on saanut kisaan kovan kilpailijan omasta tyttärestään. Tänä vuonna kesäsääkilpailussa Johanna Perttilä voitti mestaruuden, isä jäi pisteen päähän kakkoseksi.

– Itse teen ennustuksia isän tietoihin nojaten, joten hyvässä yhteisymmärryksessä osallistuimme kisaan, kertoo Johanna Perttilä.

Myös Facebook-sivujen päivittämisessä tytär tukeutuu vielä isänsä ennustuksiin. Sivujen suosio on yllättänyt ennustajakaksikon.

– Julkaisemme siellä aina kuukauden sääennusteen ja näytttää siltä, että sitä jo osataan edellisen kuun lopulla odottaa. Siellä esitetään myös kysymyksiä, esimerkiksi kysellään hääpäivän säätä.  Minä sitten kilautan isälle ja kysyn, että mitäs tähän laitetaan vastaukseksi, selvittää Johanna Perttilä.

Pientä pilkettä silmäkulmassa

Facebook-sivujen kautta Isonkyrön sääprofeetta saa myös palautetta työstään. Välillä tulee kiitosta siitä, miten ennustus on mennyt kohdalleen, välillä toisensuuntaisia huomautuksia.

– Eipä nuo satelliittien kautta tehtävät päiväkohtaiset ennusteetkaan mene aina ihan nappiin, vaikka on tekniikka viimeisen päälle, naurahtavat isä ja tytär.

Juhani Luoma haluaa jakaa tyttärelleen kaiken keräämänsä tiedon ja kokemuksen. Yksi tärkeä ohje on se, että vaikka kuinka vakavissaan oltaisiin säätä ennustamassa, niin aina pitää olla kuitenkin huumoria mukana ja pieni pilke silmäkulmassa.

– Kyllä ennuste pitää, mutta säät saattavat reistailla.