1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hätämajoitusyksikössä kieltäydytään pelkäämästä polttopulloiskun vuoksi: "Kyllä täällä on turvallista jatkaa"

Kouvolan hätämajoitusyksikön johtaja ei näe syytä ylireagoida polttopulloiskun vuoksi. Osa turvapaikanhakijoista koki iskun pelottavana. Keskuksen henkilökunta jatkaa keskusteluja tapahtuneesta turvapaikanhakijoiden kanssa.

Kuva: Maija Tuunila / Yle

Kouvolan Keltakankaalla sijaitseva turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö arvioi uudelleen turvajärjestelyjä yksikköön torstaina tehdyn polttopulloiskun jälkeen. Yksikön johtaja näkee iskun kuitenkin yksittäistapauksena.

– Jatketaan turvallisin mielin ja toivotaan, ettei vastaavia iskuja tule. Kyllä täällä on turvallista jatkaa olemista, sanoo Kouvolan Keltakankaan hätämajoitusyksikön vt. johtaja Satu Kurri.

Iskusta on keskusteltu rauhalliseen sävyyn turvapaikanhakijoiden kanssa. Yksikön johtajan mukaan etenkin naiset ja lapset kokivat tapahtuneen pelottavana.

– Miehet olivat sitä mieltä, että tämä oli ikävä tapaus, mutta että he ovat kokeneet pahoja tilanteita, koska he tulevat sotaa käyvästä maasta, sanoo Kurri.

Välittömästi iskun jälkeen majoitusyksikön ihmiset koottiin yhteen hätäinfoa varten. Lisäksi yksikössä oleville on tarkoitus pitää infotilaisuus perjantaina.

Kymenlaaksossa Kotkan jo 16 vuotta toiminutta vastaanottokeskusta vastaan ei ole tapahtunut Kouvolassa nähdyn kaltaisia iskuja.

– Tällä hetkellä turvallisuusasioihin liittyvä varautuminen liittyy enemmän siihen, miten pystytään takaamaan asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuus, kun asiakasmäärät ovat näinkin suuria, sanoo Kotkan vastaanottokeskuksen johtaja Janne Autio.

Satu Kurri toivoo, että turvapaikanhakijoiden tuleminen Suomeen ei aiheuttaisi ylireagointeja.

– Toivoisin, että jos on jotain kysyttävää ja jos pelottaa, niin ilman muuta meiltä saa kysyä. Mutta toivon, että ylireagoinnit lopetattaisiin.