Päiväkoti voi väistyä hätämajoituspaikan tieltä Hämeenlinnassa

Hämeenlinnan kaupunki on tarvittaessa valmis sijoittamaan 50-70 turvapaikanhakijaa Hauholla sijaitsevaan Mäntykotoon. Tällä hetkellä Mäntykoto on osittain päiväkotikäytössä. Jos Mäntykotoa tarvitaan turvapaikanhakijoille, se saadaan käyttöön vuorokauden sisällä. Pysyvämpää hätämajoitusta varten kaupunki on valmis siirtämään parikymmentä päivähoitolasta toisiin tiloihin.

Kuva: Hannu Harhama / Yle

Mäntykodon osalta Hämeenlinnan kaupunki on valmistellut kaksi toimintalinjaa. Paikka saadaan käyttöön nopeasti, noin vuorokaudessa. Pidempiaikainen käyttö vaatii päiväkodin siirron muualle.

– Tärkeää on, että me saamme ihmiset pois kadulta suojaan. Jos tiloja tarvitaan pysyvämpään käytöön, siirrämme rakennuksen toisessa päässä olevat päiväkotilapset muihin tiloihin. Niitä kyllä löytyy Hauholta, sanoo Lindberg.

Päiväkotilasten turvallisuus huolestuttaa vanhempia. Tästä syystä kaupunki järjesti torstai-iltana päiväkotilasten vanhemmille tiedotustilaisuuden. Siinä vanhemmat olivat eniten huolissaan lasten turvallisuudesta, jos rakennuksen toisessa osassa on lapsia ja toisessa osassa turvapaikanhakijoita.

– Siksi on parempi siirtää lapset muualle, sanoo Lindberg.

Taimistontiellä jatketaan vielä

Hämeenlinnan kaupungilla on valmiina uusi paikka turvapaikanhakijoiden hätämajoitukseen. Kaupunki on jo sijoittanut viitisenkymmentä turvapaikanhakijaa Taimistontielle kantakaupungin alueella.

Taimistontiellä Hämeenlinnan kaupunki tarjoaa yhdessä SPR:n ja vapaaehtoisen pelastuspalvelun kanssa turvapaikanhakijoille ruokaa, nukkumapaikat ja turvalliset olot. Tällä hetkellä Taimistontien hätämajoituskeskus on käytännössä täynnä.

– Tavoitteena on siirtää Taimistontiellä olevat turvapaikanhakijat puolentoista viikon sisällä Lammin vastaanottokeskukseen, kertoo Hämeenlinnan sosiaali- ja terveydenhuollon valmiuspäällikkö Jukka Lindberg.

Parempi katon alla kuin kaduilla hortoilemassa

Vaikka Hämeenlinnan kaupunki on valmis nopeastikin ottamaan Suomeen tulleita pakolaisia majoitukseen, kaupunki ei mielellään ryhdy ylläpitämään majoituskeskusta, sanoo Lindberg.

– Meillä ei ole sellaista osaamista. Tämä tehtävä sopii paremmin SPR:lle tai jollekin muulle taholle.

Lindberg arvioi, että Lahden Hennalaan avattu vastaanottokeskus antaa pienen hengähdystauon turvapaikanhakijoiden sijoittamiseen, mutta tilanne voi muuttua nopeasti.

– Mäntykodon pysyvämpään tarpeeseen tilanne on fifty-fifty, arvioi valmiuspäällikkö Jukka Lindberg.

Tiedotus ei aina pysy perässä

Lindberg toteaa, että Hämeenlinnan kaupungin valmiusorganisaatio käy nyt kovilla kierroksilla, kun kyse on isoista ihmismääristä.

– Kuuntelemme mielellämme ihmisten huolenaiheita. Vaikka haluaisimme tiedottaa asioista nopeasti, se ei aina valitettavasti onnistu.

– Meidän tärkein tehtävämme on huolehtia, että tänne tulleet ihmiset saadaan suojaan lämpimään paikkaan. Se on parempi kuin se, että he hortoilisivat kylmissään ympäriinsä.