Hyppää sisältöön

Kuinka Suomen lippua saa käyttää? – Asiantuntijat vastaavat

Sisäministeriön ja Suomalaisuuden liiton asiantuntijat eivät hyväksy Suomen lipun käyttämistä asiattomasti ja sopimattomassa yhteydessä.

Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta. Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Sisäministeriön hallitusneuvos Henri Helo muistuttaa, että Suomen lipun käytöstä on säädetty laissa. Suomen lipun käyttö on melko vapaata. Kansallislippua eli tavallista Suomen lippua saa käyttää ihan jokainen, kunhan pysyy hyvän maun rajoissa sekä noudattaa säädöksiä ja määräyksiä. Valtiolipun käyttö on sitten vähän rajoitetumpaa. Sitä voivat käyttää vain valtioelimet.

– Suomen lipun häpäiseminen on säädetty rangaistavaksi Suomen lipusta annetussa laissa. Suomen lipun häpäisemisestä voidaan tuomita sakkoihin, jos julkisesti turmelee lipun, käyttää sitä epäkunnioittavasti tai esimerkiksi ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville laitetun lipun. Myös muunlainen Suomen lipusta annettujen säädösten rikkominen voi olla olla rangaistavaa: esimerkiksi jos käyttää valtiolippua oikeudettomasti.

– Suomen lippuun ei saisi lain mukaan sijoittaa mitään lisäkuvioita, paitsi niitä, jotka on laissa säädetty. Valtiolipussa on vaakunakuvio keskellä ja tasavallan presidentin lipussa on tietyt omat merkintänsä. Muita lisäkuvioita ei saisi Suomen lippuun sijoittaa.

Jos Ku Klux Klanin asuun pukeutunut pitää lippua kädessään, ylittyykö siinä häpäisemisen raja?

– Vaikuttaa siltä että ei siinä ainakaan Suomen lippua ole käytetty sellaiseen tarkoitukseen, mihin se on alunperin tarkoitettu. Tässä mielessä voisi [häpäisemisen raja] täyttyä. Sellaisiakin tapauksia on ollut, että mopon peittona on käytetty Suomen lippua. Silloin esimerkiksi katsottiin, että kyse on epäkunnioittavasta käytöstä. Eli voisi ajatella, että tässä tapauksessa kynnys olisi varmasti jo lähempänä ylittyä.

Lippuun ei siis saisi myöskään kirjoittaa mitään. Eli  esimerkiksi mielenosoituksissa nähdyt liput, joihin on kirjoitettu jotain, ovat olleet säädösten vastaisia?

– Kyllä, mutta tietysti esimerkiksi urheilutapahtumissa näkee kannustuslakanoita, jotka näyttävät Suomen lipulta, mutta niihin on kirjoitettu kannustusviestejä. Poliisi ei ole niihin puuttunut.

– Jos Suomen lippua käytetään kysymyksessä esitetyissä tarkoituksissa – esimerkiksi voisi tulla mieleen kiihottaminen kansanryhmää vastaan tai joku vastaava – niin jonkun muun rikoksen tunnusmerkit saattavat täyttyä. Niistä ei tietysti säädetä Suomen lipusta annetussa laissa.

Suomen lippua käytettiin turvapaikanhakijoita vastaan suunnatussa mielenosoituksessa Torniossa 19. syyskuuta. Kuva: Yle

Miten lipun väärinkäyttöön liittyvä rankaiseminen käytännössä tapahtuu. Kuka sitä seuraa, että lippua käytetään oikein?

– Kaikki rikokset Suomessa tutkii poliisi eli kuka tahansa voi ilmoittaa poliisille, jos epäilee rikoksen tapahtuneen. Poliisi tutkii, onko tapahtunut rikos ja sakkorangaistus voidaan tuomita aikanaan tästä Suomen lipun häpäisemisestä.

– Näistä tapauksista on aika vähän oikeuskäytäntöä. Poliisille tehdään muutamia rikosilmoituksia vuosittain Suomen lipun häpäisemistä koskien.

Joidenkin kansallisten symbolien merkitys on muuttunut ääriryhmien takia ja ihmiset alkavat vierastaa niiden käyttöä. Onko vaarana, että meillä käy Suomen lipun kanssa samalla tavalla?

– En halua tietenkään ottaa kantaa, mutta kyllä varmaan tämän tyyppiset tapaukset, varsinkin jos niihin ei puututa, ovat omiaan johtamaan tämmöseen kehitykseen. Mutta en näe, että tällaista vielä olisi.

Pitäisikö puuttumiskynnyksen olla matala?

– Varmasti, mutta kyllä aiemman kokemukseni mukaan kansalaiset ottavat erittäin herkästi yhteyttä ja kysyvät käytön asianmukaisuudesta.

Suomalaisuuden liitossa vaalitaan oikeaa lipunkäyttöä

Suomalaisuuden liiton toimistossa työskentelevän Saila Ampujan työnkuvaan kuuluu muun muassa lippuvalistuksen antaminen kansalaisille. Hänen mukaansa Suomessa on liputusvapaus ja yksityishenkilöt voivat käyttää lippua omissa tapahtumissaan.

Ampuja kuitenkin paheksuu sitä, että Ku Klux Klanin vaatteisiin pukeutunut ihminen tekee niin. Suomen lippu ei hänen mukaansa symbolina kuulu siihen, mitä tämä asu edustaa.

Oliko Lahdessa nähty Suomen lipun väärinkäyttöä?

– On hyvin vaikea kansalaisjärjestönä ottaa tähän asiaan kantaa. Liiton kanta on, että jos ihminen on pukeutunut aivan normaalisti, ei ole estettä käyttää Suomen lippua missään tilanteessa. Tähän Lahden tapaukseen liitto suhtautuu negatiivisesti.

Saako Suomen lippuun kirjoittaa kannanottoja?

– Ei missään nimessä. Suomen lippuun ei saa laittaa mitään lisäkuvioita, mitkä eivät siihen kuuluu. Kun lippu töhritään, se on lipun häpäisemistä.

Satalinnan mielenosoituksessa Harjavallassa nähtiin lipussa C18-tunnus, joka on brittiläisen rotusotaa lietsovan järjestön merkki. Miltä tämä kuulostaa?

– Ei tietenkään hyvältä kuulosta, ja oli siihen laitettu mitä tahansa, niin se on tosiaan rangaistava teko ja lipun häpäisemistä.

Entä siinä tapauksessa, että lippua heilutetaan jääkiekkokatsomossa ja siinä lukee "Hyvä Leijonat"?

– Se on väärin, luki siinä sitten Häkkistä tai Räikköstä tai hyvä leijonat, niin se ei kuulu Suomen lippuun. Olen yrittänyt opastaakin urheilutapahtumiin ynnä muihin osallistuvia, että otettaisiin äidin kaapista vaikka valkoinen lakana, johon kirjoitettaisiin mitä tahansa ja heiluteltaisiin sitä.

Mielenosoitus turvapaikanhakijoita vastaan Harjavallassa 12. syyskuuta. Kuva: Yle

Tätä kuitenkin näkee aika paljon nykyään. Eivätkö ihmiset osaa kunnioittaa lippua?

– Niin. Pyydän kiinnittämään huomiota muiden maiden kansalaisiin, jotka heiluttavat oman maansa lippuja. Eipähän näy niin paljon näitä lisätekstityksiä! En tiedä, minkä takia meillä kaikista yrityksistä huolimatta lippukulttuuri ehkä tältä osin on jonkin verran huonontunut.

Joissakin maissa lipun ja kansallisten symbolien imago on kärsinyt ääriryhmien takia. Meilläkin kenties jotkut arastelevat esimerkiksi leijonamerkin käyttöä. Näetkö vaaraa, että meillä käy Suomen lipun kanssa samalla tavalla, jos sitä käytetään sillä tavalla, kuten sitä on viime aikoina käytetty?

– Totta kai se herättää ihmisissä niitä tunteita: mitä Suomen lippu meille merkitsee, miten se on ansaittu ja mitä se kuvastaa. Ja sitten kun se on ääriryhmien käytössä, niin en ainakaan henkilökohtaisesti näe sitä hyvänä.

.
.