Tsipras: Velkakriisi on historiaa viimeistään vuonna 2019

Kreikan uuden hallituksen akuuteimmat talousongelmat ovat entiset: velkataakka ja horjuva pankkijärjestelmä.

Ulkomaat
Kreikan hallitus kokoontui parlamentissa Ateenassa 25. syyskuuta 2015.
Kreikan uusi hallitus kokoontui parlamentissa Ateenassa 25. syyskuuta 2015.Pantelis Salitas / EPA

Kreikan vaalivoittajan, vasemmistolaisen Syriza-puolueen johtaja Alexis Tsipras uskoo, että Kreikan finanssikriisi on vihdoin ohi viimeistään vuonna 2019.

Tsiprasin uusi hallitus oli ensi kertaa koolla perjantaina, ja pääministeri kertoi toivovansa, että neljän vuoden päästä Kreikka on päässyt lainoittajien tiukasta valvonnasta. Hallituksen akuuteimmat ongelmat ovat entiset: velkataakka ja horjuva pankkijärjestelmä.

Kreikassa järjestettiin viime sunnuntaina ennenaikaiset parlamenttivaalit, joihin päädyttiin Syrizan sisäisen hajaannuksen takia. Se pakotti Tsiprasin eroamaan pääministerin paikalta. Kun Tsipras allekirjoitti Kreikan kolmannen lainaohjelman, sen mukana tuli liuta uusia säästötoimia, joita puolueessa on vastustettu rajusti.

EU:lle luvatut säästöt on nyt toteutettava nopeasti, sanoi pääministeri perjantaina. Kansalle on luvassa veronkorotuksia ja julkisten menojen leikkauksia vastineeksi 86 miljardin euron apupaketista. Kreikan uuden parlamentin on määrä kokoontua 1. lokakuuta päättämään uusista budjettilaeista.

Tsipras puuttui myös Kreikan pakolaistilanteeseen. Hän sanoi, että hallitus ei hyväksy sitä, että Euroopan rajat muuttuvat taistelukentiksi ja Kreikan meret vedenalaisiksi hautausmaiksi.

Lähteet: AP