Pelaajasiirrot värittävät savolaisseurojen lentopallokautta

Savolaisjoukkueet tähtäävät mitalipeleihin lentopallokaudella. Leka ja Sampo eivät ole ennakkoarvioissa sarjan suurimpia suosikkeja, mutta molemmat seurat janoavat menestystä. Joukkueiden väliset pelaajasiirrot värittävät jo ennestään kiihkeitä paikallispelejä.

urheilu
Timo Tolvanen
Sakari Partanen / Yle

Savossa on odotettavissa tavallistakin kuumempi lentopallokausi. Paikallinen lajilegenda Timo "Dole" Tolvanen pelasi viime kauden kuopiolaisessa Leka Volleyssa, mutta seura ei käyttänyt optiota ja Tolvanen joutui miettimään tilanteensa uudelleen.

Tolvanen teki odotetun siirron ja pelaa nyt Sammossa vuoden tauon jälkeen. Sammon viime kauden libero Juhani Hakala siirtyi puolestaan Lekaan. Tolvasen mukaan Sammon ja Lekan valmennuksessa on eroa.

– Joukkueet harjoittelevat hyvin eri tavoin. Minulle tämä on paluu vanhaan ja Tuovisen Jukan (Sammon päävalmentajan) tyyliin oli helppo tulla. Meillä on hyvä viha-rakkaussuhde, vaikka ärsyttävä valmentaja onkin. Täällä on helppo tehdä hommia ja tuntuu kuin olisi kotiin tullut, naurahtaa Tolvanen.

37-vuotias Tolvanen himoitsee vielä mitalia pitkän uransa kruunuksi. Värikkään persoonan palkintokaapissa on jo 10 SM-mitalia, viisi kultaa, neljä hopeaa ja yksi pronssi. Pääsarjaura on kestänyt jo 19 vuotta ja SM-otteluita on kasassa yli 670.

– Kyllä mitali kaulassa olisi kiva lopettaa peliura. Aika monta vuotta tässä on tullut kuitenkin pelattua.

Timo Tolvanen luottaa Sammon pelivireeseen, vaikka joukkue on uusiutunut melkoisesti viime kaudesta. Tolvanen nostaa painetta etenkin yleispelaaja Antti Poikelalle.

– Antti on huikeassa kunnossa ja myös slovenialainen Alen Djordjevic on mielenkiintoinen vahvistus ja monipuolinen pelaaja. Yleispelaajaosastomme on kova, arvioi Tolvanen.

Leikas hakkuroi nyt Lekalle

Savolaisjoukkueiden siirtoruletissa yksi palanen oli hakkuri Timo Leikas. Viime kausi meni Sammossa, ja nyt mies hakee uutta nostetta uralleen kuopiolaisessa Leka Volleyssa.

– Ei tämä mikään hirveä kulttuurisokki ole ollut. Treenimatka lyheni ja nyt voin pyöräillä harjoituksiin.

Timo Leikas on joukkueensa kokeneinta kaartia yhdessä keskitorjuja Jukka Lehtosen kanssa. SM-peleissä jo lähes 2 500 pistettä kerännyt pelaaja on huomannut Lekan ja Sammon valmennuserot.

– Jokaisella valmentajalla on oma käsialansa ja tietty lähestyminen asioihin. Sammon päävalmentajan Jukka Tuovinen on kokonaispaketin pyörittäjä. Lekan päävalmentaja Lauri Hakala on taas hyvin pedantti tyyppi ja paneutuu pieniin yksityiskohtiin ja henkilökohtaisesti pelaajien taidon kehittämiseen.

Timo Leikas pitää selvänä, että Leka parantaa viime kaudesta. Joukkue oli ensimmäisellä pääsarjakaudellaan sijalla 7.

– Joukkueen huippuvuodet ovat vielä tulossa. Nyt tehdään rauhassa pohjia ja mennään rauhassa ylöspäin.

Paikallispeleihin lisää väriä

Sammon ja Lekan paikallisotteluissa riittää taatusti tunnelmaa, kun pelaajia siirtyi joukkueesta toiseen. Lekan libero Juhani Hakala on nyt isoveljensä Laurin valmennuksessa.

– Paikallispelit olivat jo viime kaudella melko lämpimiä. Tälle kaudelle voi olla vielä lisää lämpöä ilmassa, sanoo Juhani Hakala.

Myös Sammon kapteeni Aleksi Kaatrasalo odottaa jo innolla paikallisvääntöjä Savon herruudesta.

– Ne ovat nyt entistä mukavampia pelejä ja kentälle saadaan taatusti lisää lämpöä.