Osa turvapaikanhakijoista saapui Lahteen rantasandaaleissa

SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarisen mukaan nyt keskitytään siihen, että turvapaikanhakijoille saadaan riittävästi lämmintä vaatetta. Osa ihmisistä on tullut Lahteen rantasandaaleissa. Yöllinen mellakointi Lahden Hennalassa ei ole vaikuttanut vastaanottoyksikön toimintaan.

Kuva: Heikki Ahonen / Yle

Lahden Hennalan hätämajoituksessa on tällä hetkellä majoittuneena noin 250 turvapaikanhakijaa. Viimeisin bussikuljetus saapui ennen puoltapäivää.

SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarinen kertoo, että osa turvapaikanhakijoista saapui todella kevyissä varusteissa.

– Lahden Punaisen Ristin kanssa on sovittu, että sieltä tulee vaatteita ja kenkiä, joita on alettu jakaa turvapaikanhakijoille. Osa heistä on tullut todella kevyissä varustuksissa, osa tuli jopa rantasandaaleissa.

Saarinen kertoo vaatelahjoitusten olevan tässä tilanteessa erittäin tervetulleita, mutta hän kehottaa ihmisiä toimittamaan vaateavustuksen Lahden Punaisen Ristin ylläpitämään Kontti-tavarataloon.

SPR:n Kontista kerrotaan, että erityisesti patjoista, talvivaatteista ja pyyhkeistä on tällä hetkellä pulaa.

Tilanne Hennalassa rauhoittui

Ensimmäisten turvapaikanhakijoiden saapuessa torstain ja perjantain välisenä yönä Lahden Hennalaan perustettuun hätämajoitusyksikköön, noin neljästäkymmenestä paikallisesta nuoresta koostunut mellakointijoukko heitti ilotulitteita linja-autoa kohti.

Heille kerrotaan myös, että täällä eletään Suomen lakien ja asetusten mukaisesti.

Ari Saarinen

SPR:n Hämeen piirin valmiuspäällikkö Ari Saarisen mukaan yöllinen mellakka oli kuitenkin nopeasti ohi, ja ensimmäinen päivä vastaanottoyksikössä alkoi rauhallisissa merkeissä.

– Aamulla ensi töiksemme otimme heidän henkilötietojaan ylös. Sen jälkeen heille on tarjottu ruokaa, ja nyt sitten aletaan kertoa heille, miten täällä alueella eletään. Heille kerrotaan myös, että täällä eletään Suomen lakien ja asetusten mukaisesti, Saarinen summaa.

Mellakointiuutisoinnin yhteydessä on kerrottu, että SPR:n työntekijätkin ovat joutuneet kivityksen kohteeksi. Väärinkäsitysten välttämiseksi Saarinen kertoo kivien lentäneen monta tuntia ennen keskiyötä, jolloin ensimmäiset turvapaikanhakijat saapuivat.

– Kiviä lensi illalla paljon ennen ensimmäisten turvapaikanhakijoiden tuloa. Siellä oli vartiointiliikkeen edustajia, median väkeä ja yksi meidän vapaaehtoisista. Mitään ei onneksi siinä tapahtunut.

– Se kivittäminen oli täysin naurettavaa toimintaa. Pitäisi keskittyä siihen, että me pystymme järjestämään nämä lainmukaiset toiminnot, Saarinen kertoo.

Mellakoinnista keskusteltu turvapaikanhakijoiden kanssa

Valmiuspäällikkö Saarinen kertoo, että mellakoinnista keskusteltiin tuoreeltaan turvapaikanhakijoiden kanssa. Hän kertoo rauhoittelun auttaneen.

– Vakuutimme, että he voivat olla täällä turvassa. Poliisi, vartiointiliike ja Punainen risti ovat turvaamassa heidän olemisensa.

Tutustutaan rauhassa toisiimme ja jatketaan elämää.

Ari Saarinen

Tilanne Lahteen perustetun vastaanottoyksikön läheisyydessä on Saarisen mukaan tällä hetkellä niin rauhallinen, ettei hän näe mitään syytä nostaa valmiustasoa.

– Poliisin kanssa on sovittu, että he käyvät Hennalassa normaalin partioinnin yhteydessä.

Saarinen toivoo, että lahtelaisnuorten tunteiden kuohahdus jäi torstain ja perjantain väliseen yöhön.

– Meillä on täällä nyt uusia naapureita. Tutustutaan rauhassa toisiimme ja jatketaan elämää, Saarinen toivoo.