Unkari pitää kiinni rajojensa aitaamisesta

Pääministeri Orbánin mukaan Kroatian vastainen aita on välttämätön. Turvapaikanhakijoiden käytävä Kroatiasta Unkarin kautta Itävaltaan ei sovi Itävallalle, hän sanoo.

turvapaikanhakijat
Sotilasjoukko maastossa piikkilakakieppejä vetämässä.
Unkarin sotilaat vetivät piikkilankaa tilapäiseksi rajaesteeksi Kroatian rajalla perjantaina.György Varga / EPA

Unkari ei luovu ajatuksesta rakentaa aita Kroatian vastaiselle rajalle, mutta rakentamiseen ei ryhdytä neuvottelematta muiden maiden ja YK:n kanssa, sanoo pääministeri Viktor Orbán.

Serbian vastaisella rajalle aita on jo rakennettu, ja se on vähentänyt huomattavasti rajan yli pyrkivien pakolaisten ja siirtolaisten määrää. Puolentoista viikon aikana 55 000 ihmistä on kääntynyt Kroatiaan.

Rakentamispäätöksen jälkeen aita on pystytettävissä myös Kroatian rajalle muutamassa päivässä, sanoi Orbán. Tilapäisesteeksi on jo alettu vetää piikkilankaa sekä Kroatian että Slovenian vastaisille rajoille.

Piikkilanka yllätti Slovenian

Slovenian ulkoministeri Karl Erjavec sanoi perjantaina, ettei Unkari kertonut esteestä etukäteen. Sillä Unkari haluaa estää tulokkaiden koukkauksen Kroatiasta Slovenian kautta Unkariin.

Orbán mukaan Kroatian ehdotus käytävästä, jota pitkin ihmiset voisivat kulkea Unkarin halki Itävaltaan olisi harkittavissa, jos Itävalta ja Saksa tukisivat sitä.

Itävallan liittokansleri Werner Fayman kuitenkin teki selväksi, ettei ehdotukselle heru kannatusta, Itävallassa vieraileva Orbán sanoi keskusteltuaan Faymanin kanssa.

EU puuttui Kroatian ja Serbian rekkakiistaan

EU on vaatinut Kroatialta pikaista selitystä sille, että maa on estänyt rekkaliikenteen Serbiasta. Kroatian arvellaan yrittävän sillä tavoin painostaa Serbiaa käännyttämään turvapaikanhakijoiden virta takaisin Unkariin.

Serbia esitti tilanteesta valituksen EU:lle aiemmin tällä viikolla. EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini soitti perjantaina kiistapuolten pääministereille ja patisti heitä ratkaisuun.

Kroatian pääministerin Zoran Milanovićin mukaan rekat päästettäneen liikkeelle viimeistään lauantaina.

Lähteet: AFP, Reuters, AP