1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen viimeinen kirjekuoritehdas hiljenee – sähköposti silppusi kysynnän

Bong Suomen Kaavin tehdas on tuottanut noin 500 miljoonaa kirjekuorta vuodessa. Tehdas Pohjois-Savossa lopetetaan, koska sähköinen viestintä on romahduttanut kirjekuorien menekin.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Yksi tuotannonala jää Suomessa historiaan, kun Suomen viimeinen kirjekuoritehdas lakkautetaan Pohjois-Savossa Kaavilla. Bong Suomi lopettaa kirjekuorituotantonsa Suomessa, koska kysyntä on 2000-luvun taitteen jälkeen romahtanut.

– Kirjekuoria ei tarvita, koska sähköpostikirjekuoria ei ole olemassa, Bong Suomen toimitusjohtaja Kari Lähteenmäki sanoo.

Yhtiön laskelmien mukaan vielä vuosituhannen vaihteessa Euroopassa käytettiin 120 miljardia kirjekuorta vuodessa. Nyt määrä on pudonnut alle puoleen. Ruotsalainen pörssiyhtiö Bong on kahden viime vuoden aikana sulkenut kahdeksan kirjekuoritehdasta ympäri Eurooppaa.

Viestinnän sähköistyminen on silpunnut kirjekuorimarkkinoita myös Suomessa. Parhaina aikoina vuosituhannen vaihteessa kuoria kului 1,4 miljardia vuodessa, mutta 15 vuodessa määrä on puolittunut.

Nuorille löytyi töitä jo keväällä

Viimeisinä tuotantopäivinä Kaavilla säksättää kaksi konetta kuudesta. Yksi kone valmistaa 650 kirjekuorta minuutissa eli noin 10 kuorta sekunnissa. Tämä on tarkoittanut noin 500 miljoonaa kaavilaista kirjekuorta vuodessa.

Yksi kirjekuorikoneista sammutettiin jo keväällä.

– Nuoret miehet ja naiset saivat töitä heti yt-neuvotteluiden päättyessä. Jouduimme tämän vuoksi pysäyttämään yhden koneen jo maaliskuun lopussa, tehdaspäällikkö Leena Kokkonen sanoo.

Tehtaan alasajo on tarkoittanut töiden loppumista 40 työntekijältä. Heistä osa on löytänyt uutta työtä, ja 18 työskentelee vielä tehtaalla.

Koneenhoitaja Pekka Rissanen kertoo aloittaneensa työt tehtaalla vuonna 1992. Tehdas aloitti toimintansa 1990-luvun alussa nimellä Kirjekuori Oy RV.

Digitalisaatio on haukannut kirjekuorien markkinoita, mutta myös helpottanut tehdastyötä.

– Tietokoneet ovat tulleet työpisteisiin. Kuoria ei tarvitse laittaa enää käsin laatikoihin ja lavoille, Rissanen kertoo.

Bong Suomi työllistää Kaavin tehtaan sulkemisen jälkeen hieman yli 30 työntekijää kirjekuoripainossa Pirkkalassa sekä myynnissä.