Luvattoman maahanmuuttajan tunnistaminen on mahdoton tehtävä

Turvapaikanhakijoiden joukossa voi olla myös luvattomia maahanmuuttajia. Poliisi on toivonut vinkkejä heistä. Kadunkulkijan on kuitenkin vaikea erottaa, kenellä on luvat kunnossa. Salapoliisiksi ei kannata ryhtyä.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita järjestelykeskuksessa Torniossa.
Yle

Poliisi selvittää aktiivisesti ulkomaalaisten maassaolon edellytyksiä. Yleisöltä on toivottu vinkkejä, mutta toisaalta luvatonta maahanmuuttajaa on vaikea tunnistaa. Ylikomisario Hans Vuoti Lounais-Suomen poliisista kertoo, että poliisi tarkkailee koko ajan turvapaikanhakijoiden joukkoa.

– Kun turvapaikanhakijoita on näin paljon, on todennäköistä, että joukossa on heitä, jotka hyödyntävät tilannetta eli tulevat maahan ja oleskelevat täällä laittomasti, kertoo Vuoti.

Vuoti painottaa, että turvapaikanhakijat eivät ole yhteiskunnan näkökulmasta ongelma. Sen sijaan hankaluuksia voivat aiheuttaa ne, jotka ovat Suomessa laittomasti ja joiden maassaolosta poliisi ei edes tiedä.

Poliisi tarkistaa paperit

Ylikomisario Vuoti arvioi, että kadunkulkijan on vaikea päällisin puolin arvioida, kuka on luvaton maahanmuuttaja. Viranomaisen tehtävä on selvittää maassaolon edellytykset.

– Poliisi tutkii, löytyykö asiapapereita ja onko rekisteröitynyt turvapaikanhakijaksi ja miksi yleisestikin oleskelee maassa, kertoo Vuoti.

Poliisi tekee valvontaa paikoissa, joissa ulkomaalaisten on tapana oleskella.

Tarkistus tehdään tilanteessa, jossa ollaan muuten poliisin kanssa tekemisissä.

Hans Vuoti

– Sieltä heitä voi löytyä. Tarkistus tehdään tilanteessa, jossa ollaan muuten poliisin kanssa tekemisissä. Jos epäillään rikoksesta, näpistyksistä tai muuten poliisille on tullut tehtävä paikalle, kertoo Vuoti.

Ylikomisario arvioi, että perättömiä vinkkejä ei tule, vaan ilmoituksille on joku peruste. Salapoliisiksi ei kannata ryhtyä.

– Antaa viranomaisen tehdä tehtävänsä. Viranomaiselle voi antaa vihjeitä, jos on epäily, etteivät asiat ole kunnossa, painottaa Vuoti.

Kaupan tai apteekin kassalla paperittomuuden voi huomata

Paikoissa, joissa henkilöllisyyspapereita tarkastetaan, voi huomata luvattoman kulkijan. Esimerkiksi kaupan kassalla tai apteekissa täytyy olla jonkinlainen todistus.

Viranomaiselle voi antaa vihjeitä, jos on epäily, etteivät asiat ole kunnossa.

Hans Vuoti

– Jos huomaa tällaisen erikoisen tapahtuman ja epäilee jotain, voi kirjata auton tiedot ylös ja lähettää sen poliisin palautepostiin. Väärennettyä passia ei ole helppo huomata, ne on tehty taidokkaasti, kertoo Vuoti.

Poliisi painottaa, että suurin osa turvapaikanhakijoista ilmoittautuu. Isojen ryhmien sisällä saattaa olla kuitenkin yksittäisiä henkilöitä, jotka eivät halua ilmoittautua.

– Yleisin este maassaololle on se, että henkilö on tullut maahan ilmoittautumatta eli hänellä ei ole asiakirjoja. Henkilö on saattanut myös rekisteröityä jossain muussa Euroopan valtiossa, kertoo Vuoti.