1. yle.fi
  2. Uutiset

Laivojen rikkidirektiiviä noudatettu kuuliaisesti

Tähän mennessä Suomen satamissa on tarkastettu 105 laivaa. Tarkastuksissa käydään läpi alusten polttoaineita koskevat asiakirjat. Jos papereissa havaitaan epäselvyyksiä, voidaan polttoaineesta ottaa näyte ja lähettää se laboratorioon tutkittavaksi.

liikenne
Mies valuttaa polttoainenäytteen muoviastiaan.
Petri Lassheikki / Yle

Vuoden alusta voimaan tullutta laivojen rikkidirektiiviä on noudatettu kuuliaisesti. Direktiivi määräsi laivoja laskemaan käyttämänsä polttoaineen rikkipitoisuuden yhdestä prosentista 0,1 prosenttiin muun muassa Itämerellä.

Tähän mennessä Suomen satamissa on tarkastettu 105 laivaa. Tarkastuksissa käydään läpi alusten polttoaineita koskevat asiakirjat. Neljässäkymmenessä tapauksessa on päädytty myös ottamaan näyte laivojen käyttämästä polttoaineesta. Laboratoriotutkimusten perusteella polttoaineen rikkipitoisuus on ylittynyt neljässä tapauksessa.

Haminan ja Kotkan satamissa on tarkastettu kolmekymmentä alusta, joista yhdessä on havaittu rikkipitoisuuden ylitys. Polttoainenäytteessä oli rikkiä 0,145 prosenttia sallitun 0,1 prosentin sijaan. Tapaus on mennyt syyttäjän harkittavaksi mahdollisia jatkotoimenpiteitä varten.

Liikenteen turvallisuusviraston Trafin osastonjohtaja Juha-Matti Korsi kertoo, että alusten henkilökunnalla on ollut hyvät tiedot voimassaolevista rikkimääräyksistä.

Rikkivalvontaa on keskitetty Itämerellä harvoin käyviin laivoihin.

Lue seuraavaksi