Hyppää sisältöön

Nyt se varmistui: Kuopioon avataan hätämajoitustilat turvapaikanhakijoille

Kuopiossa avataan turvapaikanhakijoiden hätämajoitusyksikkö Leväsen palvelukeskuksen tyhjinä oleviin tiloihin maanantaina. Ensimmäisten tulijoiden odotetaan saapuvan heti viikon alussa.

Kuopiossa Leväsen palvelukeskukseen avataan maanantaina turvapaikanhakijoiden hätämajoitustilat. Mikäli Kuopioon saapuu turvapaikanhakijoita, ohjataan heidät Leväsen palvelukeskuksen tyhjillään olevaan osasto 3:een Kivelän rakennuksessa.

Yksikköön mahtuu 100–150 turvapaikanhakijaa. Hätämajoitustilojen käytännön pyörittämisestä vastaa Kuopion Setlementti Puijola.

– Tähdätään siihen, että turvapaikanhakijat tulisivat hallitusti kolmessa osassa niin, ensin tulisi suurin piirtein 50, sitten taas 50 ja 50. Olemme valmiina siihen, että ensimmäiset tulijat saapuvat maanantaina. Koska tarve on niin suuri, uskon, että loputkin tulevat ensi viikon aikana, Kuopion Setlementti Puijolan toiminnanjohtaja Eija Teerineva kertoo.

Itä-Suomen poliisi aikoo varautua turvapaikanhakijoiden saapumiseen näkyvällä partioinnilla. Ma. turvallisuuspäällikkö Lauri Holappa kertoo, että turvallisuudesta on keskusteltu paljon Lahden ja Kouvolan tapausten vuoksi.

– Poliisi tähdensi, että turvapaikanhakijoiden tulon Kuopioon pitää olla hallittu, ja poliisi on todennäköisesti jossakin määrin mukana ylläpitämässä järjestystä turvapaikanhakijoiden saapuessa, Holappa toteaa.

Myös Teerineva kertoo, että heidän tiimiinsä kuuluu vartija ja vartiointia järjestetään ympäri vuorokauden.

Infotilaisuus viikonloppuna

Leväsen tilojen soveltuvuus hätämajoitukseksi on tarkastettu viranomaisten yhteisessä katselmuksessa. Viikonlopun aikana järjestetään majoitustilat sekä muut tarvittavat tilat ja varusteet kuntoon turvapaikanhakijoiden vastaanottoa varten.

– Patjoja, peittoja, vuodevaatteita, hygieniatarvikkeita viedään sinne viikonloppuna, Teerineva sanoo.

Kivelän rakennuksen kahden muun osaston tiloja aletaan tulevalla viikolla myös valmistelemaan hätämajoitustilaksi.

Lisäksi Kuopion evankelis-luterilaisten seurakuntien kanssa on suunniteltu tilojen mahdollisimman nopeaa avaamista noin 150 henkilölle Hirvijärven ja Rytkyn leirikeskuksissa.

Leväsen alueen asukkaille ja toimijoille järjestetään sunnuntaina 27. syyskuuta info- ja keskustelutilaisuus turvapaikanhakijoiden hätämajoitustilojen käynnistämisestä Leväsellä. Tilaisuudessa on mukana Kuopion kaupungin, viranomaisten, Setlementti Puijolan ja evankelis-luterilaisen seurakuntien edustajia.

– Uskon, että nyt kun tiedotamme asioista hyvissä ajoin ja oikeaa faktatietoa on tarjolla, niin se ehkäisee Lahden ja Kouvolan kaltaisia tapahtumia. Uskon, että häiriökäyttäytymisessä ja ilkivallassa on kyse tietämättömyydestä, Holappa huomauttaa.

Tilaisuus pidetään kello 17 Leväsen palvelukeskuksen salissa, osoitteessa Leväsentie 27, 2. kerroksessa.

.
.