Burleskin harrastaja ei paljasta pintaa ujostele – video

Viettelevä tanssitaide, burleski on rantautunut Jyväskylään. Burleskissa viehättää sen näyttävyys ja teatraalisuus, sanoo Kiki LaFox.

kulttuuri
Burleskitaiteillija Kiki LaFox
Burleskitaiteilija Kiki LaFox esiintyy.

Burleski on satoja vuosia vanha viihdyttämisen muoto. Sen juuret ulottuvat 1800-luvun Ranskaan. Nykymutoinen burleski kehittyi 90-luvulla Yhdysvalloissa.

Huumorilla höystetty, viekotteleva tanssitaide on rantautumassa nyt myös Keski-Suomeen. Alan harrastajia on täällä vasta muutamia, mutta uusia harrastajia saadaan, kun burleskin alkeiskursseja käynnistetään, ensimmäinen jo tänä viikonloppuna.

Jyväskylä Burlesque -ryhmän järjestämä alkeiskurssi on tarkoitettu kaikille naisille, kertoo toiminnassa mukana oleva taiteilija Kiki LaFox eli Jutta Toivonen.

– Voit olla sen kokoinen kuin olet ja sen ikäinen kuin olet, mutta kaikki jotka haluavat oppia eläytymään ja löytämään omaa naisellista liikettä, niin tervetuloa kurssille, kutsuu Toivonen.

Millaista burleski sitten on?

– Burleski on kabareemaista, hyvin näyttävää, teatraalista tanssitaidetta, johon liittyy tämmöinen kiusoittelu ja flirtti hyvin vahvasti, sekä tietynlaiset asusteet, luonnehtii Jutta Toivonen.

Tämä on tosi näyttävää, repäisevää tanssitaidetta.

Jutta Toivonen alias Kiki LaFox

Burleski ei ole pelkkää tanssia, vaan siinä on aina teatteria ja silmäkulman pilkettä mukana.

– Minun mielestäni tarkoitus on oikein revitellä, eläytyä ja tuoda sitä naisellisuutta esille. Vertaisin burleskia teatteriin; tässä on näyttävää tunnelmaa, hauskuutta ja huumoria. Lavalle ei todellakaan mennä hissuttelemaan, vaan kaikki mitä ikinä teet, teet sen täysiä.

Loistava show

Burleskitanssija tekee showstaan itsensä näköisen.

– Minua viehättää se, että tämä on tosi näyttävää, repäisevää tanssitaidetta. Tässä saa oikein näyttävästi loistaa lavalla ja tehdä showt juuri sellaiseksi, mikä on se sun juttu, sanoo Jutta Toivonen.

burleskitaiteillija Kiki LaFox
Kiki LafoxYle / Titta Puurunen

– Joko tässä on tämmöinen tarina, tai sitten tuodaan roolia, henkilöhahmoa esiin lavalla.

Asu on tärkeä osa esiintymistä, ja se valitaan sen mukaan, minkä tarinan haluaa kertoa. Esitykseen valmistautumiseen menee kauan aikaa.

– En yleensä meikkaa enkä laita hiuksia, mutta tämä on nyt aivan uusi aluevaltaus minulle. Tässä pääsee pureutumaan naiseuden ytimeen, Jutta Toivonen hymyilee.

Paljasta pintaa, vaan ei alastomuutta

Kiki LaFoxiksi muuttunut Jutta Toivonen kiipeää lavalle. Esitykseen kuuluu lantion keinutusta, olkapäiden pyöritystä, ylävartalon ravistelua ja hitaita harkittuja askelia, eli aikamoista söpöilyä ja kiusoittelua.

Paljasta pintaa artisti näyttää oman maun mukaan.

– Paljasta pintaa artisti näyttää oman maun mukaan, mutta alasti ei saa ikinä olla lavalla, se on sääntö.

– Paljaan pinnan näyttäminen liittyy tähän kiusoitteluaspektiin. Esityksen lopuksi ollaan aika vähissä vaatteissa, mutta se kestää vain pienen hetken. Ei ole itsetarkoitus, että ollaan lavalla mahdollisimman vähissä vaatteissa.

Mitä burleski antaa tanssijalle itselleen?

– Siinä oppii eläytymään, ja saa semmoista hyvää energiaa, huumoria ja hyvää fiilistä, tiivistää Kiki LaFox.