EK syyttää ammattiliittoja kyräilystä ja paikallisen sopimisen jarruttamisesta

EK:n kyselyn mukaan lähes puolet yrityksistä pitää palkansaajien kielteistä suhtautumista suurimpana esteenä paikalliselle sopimiselle. Palkansaajakeskusjärjestö SAK:n mukaan tilannetta ei ainakaan helpota se, jos pöytään lyödään heikoin vaihtoehto.

talous
Ilkka Oksala.
Ilkka Oksala.Yle

– Yritykset kokevat asian tärkeäksi, mutta valitettavan usein sopiminen jää kiinni siitä että palkansaajien kanssa ei ole kyetty sopimaan asioista, EK:n työmarkkinajohtaja Ilkka Oksala sanoo

Oksalan mielestä Ay-liittojen pitäisi pyrkiä edistämään eikä rajoittamaan paikallista sopimista, koska joustomahdollisuuksista on sovittu työmarkkinajärjestöjen kesken.

EK:n mukaan kyräilyä esiintyy niin kentällä kuin järjestötasollakin.

– Kaikkiallahan on inhimillistä toimintaa. Epäluottamusta voi olla kaikkialla. Olennaista on että epäluottamuksen yli mennään ja kykenisimme luottamuksen hengessä sopimaan asioista, Oksala sanoo

Palkansaajakeskusjärjestö SAK muistuttaa, että yrityksillä on jo nyt paljon mahdollisuuksia sopia paikallisesti työehtoihin liittyvistä asioista. Järjestön mukaan paikallista sopimista on laajennettava hallitusti.

– Paikallisen sopimisen mahdollisuuksia on lähes kaikissa työehtosopimuksissa, ja monilla aloilla on hyviä kokemuksia joustamisen ja työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksien sovittamisesta yhteen, SAK:n työehtoasioiden päällikkö Annika Rönni-Sällinen huomauttaa.

SAK: Sopimisen kulttuuri ei  synny hetkessä.

– Voisiko palkansaajien kielteisessä kannassa olla kyse siitä, että todellisuudessa heidän edustajallaan ei ole neuvoteltavaa, vaan esitetään ainoastaan ota tai jätä tarjous? Paikallinen sopiminen ei toimi, jos työnantaja sanelee työehtosopimusta heikompia ehtoja. Neuvottelussa on aina kyse molempia hyödyttävän ratkaisun löytämisestä, Rönni-Sällinen toteaa.

– Jos sopimisen aloittaa talouden vaikeina aikoina työehtojen heikentämisellä, ei luottamuksen synnyttäminen ole helppoa. Jos sen sijaan on totuttu joustamaan puolin ja toisin, eikä paikallista sopimista ymmärretä vain työehtojen heikentämisenä, halua sopia löytyy myös vaikeina aikoina, Rönni-Sällinen jatkaa.

SAK vaatii, että henkilöstön vaikutusmahdollisuuksia parannetaan ja yrityksen tiedonantovelvoitteita laajennetaan.