Rahaministeriö: SAK laski kriisipakettinsa vaikutukset selvästi yläkanttiin

Valtiovarainministeriön mukaan SAK:n torstaina julkistama vastaesitys hallituksen leikkauksille parantaisi Suomen kilpailukykyä tuntuvasti vähemmän kuin keskusjärjestö lupaa.

politiikka
SAK:n esityksen vaikutus
Yle Uutisgrafiikka

Ylen saaman valtiovarainministeriön arvion mukaan SAK:n kriisipaketti jää puolitiehen. Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan SAK:n esitys alentaisi yksikkötyökustannuksia vain 2,4 prosenttia ja palkkamaltin osaltakin vaikutus jäisi vain kahteen prosenttiin.

Ministeriön ja SAK:n arviot poikkeavat toisistaan etenkin palkkamaltin vaikutusten osalta, sillä SAK:n ehdotuksessa palkkamaltti parantaa Suomen kilpailukykyä 6,5 prosenttia.

Laskelmassa ei kyetä arvioimaan, mistä ero johtuu. Selitykseksi tarjotaan, että SAK arvioi tulevan ansiotason nousun vuosina 2017-2018 selvästi korkeammaksi kuin ministeriö ennustaa.

Ministeriön arvio perustuu maanantaina julkaistavaan suhdannearvioon.

Torstaina julkistettu kriisipaketti on SAK:n vastaesitys hallitukselle, joka aikoo vähentää työvoimakuluja leikkaamalla esimerkiksi sunnuntai- ja ylityökorvauksia, mikä on suututtanut palkansaajajärjestöjä.

Hallitus on vaatinut, että Suomen kilpailukykyä pitäisi parantaa viisi prosenttia työvoimakulujen alentamisella, toiset viisi prosenttia maltillisella palkkaratkaisulla ja kolmas viisi prosenttia tuottavuuden parantamisella yrityksissä.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly sanoo, että SAK:n esitys toteuttaisi hallituksen tavoitteleman vaikutuksen palkkamaltin osalta ja "kohtuullisen hyvin" myös työvoimakulujen osalta.

Lyly selitti SAK:n tiedottamista

Ennen valtiovarainministeriön laskelmien julkituloa Lyly torjui perjantaina arvostelun, että SAK:n kriisipaketti jäisi kauas hallituksen vaatimista 5 prosentin leikkauksista työvoimakuluihin.

SAK täsmensi torstaina julkaisun jälkeen vastaesityksensä vaikutuksia. SAK:n mukaan vaikutukset oli kerrottu ensin alakanttiin, sillä keskusjärjestön mukaan sen esitykset alentaisivat työvoima- ja palkkakuluja yhteensä yli 9 prosenttia.

SAK puhui torstaina aluksi vain siitä, että esitys alentaisi työvoimakuluja 4,2 prosenttia, kun hallitus on edellyttänyt yksikkötyökustannusten alentamista viidellä prosentilla.

- Siinä ei ollut laskuvirhettä, vaan keskityimme hallitukselle vastaamiseen niin paljon, että jätettiin palkkamalttiulottuvuus kokonaan käsittelemättä, Lyly selitti perjantaina.

SAK:n ehdotuksessa palkkamaltti parantaa Suomen kilpailukykyä 6,5 prosenttia eli 1,5 prosenttiyksikköä hallituksen vaatimaa enemmän.

Järjestö laskee, että sen ehdottamat muut toimet eli sosiaalivakuutusmaksujen muutokset alentaisivat työvoimakustannuksia 2,7 prosenttia, jolloin vaikutus Suomen kilpailukykyyn olisi yhteensä runsaat yhdeksän prosenttia.

Elinkeinoelämän keskusliitto puolestaan laski, että SAK:n ehdotus alentaisi työvoimakustannuksia 2,1 prosenttia, eli alle puolet hallituksen vaatimasta viidestä prosentista.

Työmarkkinakeskusjärjestöt valmistelevat viikonloppuna vaihtoehtoesitystä hallituksen leikkauspaketille. Lylyn mukaan yhteinen väliarvio neuvotteluista pyritään jättämään maanantaina.