1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

SPR: Vastaanottokeskuksissa on turvallista

Suomen Punainen Risti varoittaa pelkojen lietsomisesta turvapaikanhakijoiden ympärillä. SPR pitää tunnelmaa hätämajoitusyksiköissä ja vastaanottokeskuksissa rauhallisena.

turvapaikanhakijat
Lieksan Märäjälahteen avataan vastaanottokeskus 25. syyskuuta 2015.
Pasi Peiponen / Yle

SPR:n kansainvälisestä avustustoiminnasta ja turvallisuudesta vastaava johtaja Kalle Löövi ei pidä Lahdessa tapahtunutta turvapaikanhakijoiden pelottelua ja Kouvolan polttopulloisku osoituksena vastaanottokeskusten turvattomuudesta.

Löövi ei ole huolissaan turvapaikanhakijoiden eikä heitä auttavien SPR:n työntekijöiden ja vapaaehtoisten turvallisuuden puolesta. Hän kiittelee alusta lähtien hyvin sujunutta yhteistyötä poliisin kanssa eikä usko, että siinä olisi ongelmia jatkossakaan.

– Poliisi on ollut avulias aina. Jos on pyydetty käymään aika ajoin, niin he ovat sen tehneet.

SPR vastaa itsekin omin toimin vastaanottokeskusten turvallisuudesta.

– Käytännössä kaikissa näissä hätämajoitusyksiköissä ja vastaanottokeskuksissa me olemme tehneet erilaisten turvafirmojen kanssa tällaisia "yökkösopimuksia", että ennen muuta he auttavat meitä yöaikaan. Joissain hätämajoitusyksiköissä palkattu henkilökunta onkin yöllä juuri vartiointiliikkeestä, kertoo Löövi.

Mielenosoittajat tekevät karhupalveluksen asialleen?

Löövin mielestä turhapaikanhakijoiden häirintä Lahdessa ja Kouvolassa on pienten ryhmien aikaansaannosta.

– Näissä mielenosoituksissa tai mielensäpahoittajissa, jotka haluaisivat saada aikaan ongelman, ei ole näkyvissä, että se olisi kasvamassa millään lailla.

– Kyllä maailmaan ääntä mahtuu ja kaiken lisäksi on ilman muuta selvä, että kun tulee erilaista viikonloppua ja muuta rientoa, niin ei me voida siihen vaikuttaa, mihin ihmiset lähtee silloin porukalla.

– Se on selvästi näkynyt näissä kuntainfotilaisuuksissa, että valtaosa ihmisistä, lähes kaikkialla, on sitten ollut ihmeissään, kun he huomaavat, että jotkut niin tunteella ja ennakkoluuloisesti käyttävät aika raakaa kieltä maahantulijoista.

Löövin mukaan turvapaikanhakijoiden häirinnän seurauksena suuren enemmistön auttamishalu pikemminkin vahvistuu.

Lue seuraavaksi