Valtuutettu häiritsi naisia alentavilla seksijutuilla – selvisi lyhyellä puhuttelulla

Kouvolan kaupunki selvitti kesän aikana väitteitä naistyöntekijöihin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä ja häirinnästä. Seksististä kieltä käyttäneen miesvaltuutetun kanssa asia olisi haluttu selvittää perusteellisesti, mutta valtuutetulta ei löytynyt aikaa keskustelulle.

Kotimaa
Tuomarin nuija pöydällä oikeussalissa.
Yle

Kouvolan kaupunki on selvittänyt väitteitä kaupungin työntekijöihin kohdistuneesta seksuaalisesta häirinnästä. Epäasialliseksi koettu käytös ja häirintä nousi esiin ensimmäisen kerran kaupunginvaltuuston kokouksessa kesäkuun alussa.

SDP:n valtuutettu Marjo Lakka käytti tuolloin valtuustossa puheenvuoron, jossa hän mainitsi valtuutettujen käytöksen muuttuneen huonompaan suuntaan viimeisen parin vuoden aikana.

– Se ei kerta kaikkiaan käy, että kokouksissa nimitellään toisia menemällä henkilökohtaisuuksiin, kiroillaan ja syytellään muita nimeltä mainiten sosiaalisessa mediassa, sanoi Lakka.

Lakka mainitsi myös kokouksissa esiintyneestä seksuaalisesta häirinnästä. Hänen mukaansa vierustoverille on esimerkiksi näytetty väkisin aikuisviihdettä tietokoneelta toisen kielloista huolimatta.

Kaupunki aloitti kesällä selvityksen häirintäväitteistä. Kymmenkuntaa naispuolista työntekijää ja viranhaltijaa haastateltiin. Selvityksen mukaan kyse on ollut yhden miesvaltuutetun seksistisistä puheista, jotka on koettu typeriksi ja naisia alentaviksi. Fyysistä häirintää tai suoraa ehdottelua ei kuitenkaan ollut tapahtunut.

Henkilöstöjohtaja Päivi Karhu kävi miesvaltuutetun kanssa lyhyen keskustelun aiheesta ja sopi ajan tapauksen perusteellisemmasta käsittelystä. Valtuutettu vetosi kuitenkin kiireisiinsä eikä vastannut uusiin yhteydenottoihin. Keskustelun sisältöä Karhu ei lähde avaamaan tarkemmin, mutta valtuutetulle on tehty selväksi, että hänen käytöksensä on koettu epäasialliseksi ja sopimattomaksi. Tapaus ei johda muihin seuraamuksiin.

Kaupungilla on toimintaohjeet omille työntekijöilleen kiusaamisen ja syrjinnän ehkäisemiseksi. Ohjeita ollaan päivittämässä, tosin niin oltaisiin tehty myös ilman tuoreinta häirintätapaustakin. Valtuutetun käytöstä säätelee puolestaan kuntalaki, jonka mukaan luottamushenkilön käytös ei saa olla yleisesti hyväksyttyjen käytösnormien vastaista.

– Käyttäytymisen pelisäännöistä olisi silti hyvä käydä keskustelua myös luottamushenkilöiden osalta, mutta siinä asiassa pallo on valtuustolla, sanoo Päivi Karhu.

Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina valtuustoaloitetta, jossa vaadittiin häirintäväitteiden selvittämistä. Julkisuudessa liikkui tieto, että häirintään olisi syyllistynyt ensimmäisen kauden miesvaltuutettu. Aloitteen tekijöiden mielestä asia pitää selvittää, että muut valtuutetut vapautuvat epäilyistä.