Salaliittoteorioissa Elviskin on elossa

Lavastettu kuukävely, maailmanvalloitusta suunnittelevat vapaamuurarit – salaliittoteoreetikoille kaikki on mahdollista. Uudessa kirjassa pohditaan, miten erottaa terve kritiikki huuhaasta.

kirjallisuus
Jonas Sivelä
Jonas SiveläAtena

– Voi huh huh, taas tällaista.

Näin ajatteli Jonas Sivelä salaliittoteorioista, kunnes hän törmäsi mystisiin tarinoihin tutkiessaan eteläafrikkalaisia aids-uskomuksia. Nyt väitöskirja on viimeistelyä vaille valmis, ja sivutuotteena syntyi tietokirja Kaiken takana on salaliitto.

– Kirjoitin jo reilut viisi vuotta sitten Helsingin Sanomien tiedesivuille salaliitoista. Pohdin kevyesti aihetta ja pohjasin vähän väitöskirjajuttuihin, Sivelä kertoo.

Kepeähkö lehtijuttu synnytti yllättävän reaktion. Salaliittoteorioita harrastavat lyöttäytyivät rintamaksi Sivelää vastaan.

– Olin saman päivän aikana monella blogisivustolla hyvin vihattu ihminen, valtamedian kätyri. Pohdittiin, onko juttu ostettu, ja että onko media käynnistänyt hyökkäyksen.

Sivelä sai huomata, että Suomessakin on monia, jotka etsivät vaihtoehtoista totuutta.

Kaikki paha yhdessä tuutissa

– On hirveän helppo sanoa, että salaliittoteoriat ovat hömppää, ja että ne, jotka niihin uskovat ovat hyväuskoisia. Mutta ei se niin yksinkertaista olekaan, Sivelä toteaa.

Termi salaliittoteoria on jo itsessään hankala, latautunut. Sivelän mukaan sillä halutaan viestiä, että ollaan huuhaan puolella.

– Mutta jos miettii laajemmin, niin kyse on jonkinlaisesta maailman ja elämän kriittisestä tarkastelusta. Ei meistä kukaan olisi täällä, jos olisimme aina sinisilmäisesti uskoneet kaikkeen. Pahojakin asioita tapahtuu, ja maailmassa juonitellaan koko ajan. En usko, että kukaan sitä kiistää, Sivelä huomauttaa.

Hyvä salaliittoteoria pysyy aiheessaan. Maailmanloppua ei sovi ennustaa lainaamalla sopivia väitteitä sieltä täältä.

– Jos kaikki paha on tungettu yhteen tuuttiin, minulle jää helposti mielikuva, että kyse voi olla jostain muustakin kuin terveestä kritiikistä. Lisäksi on paljon seikkoja, jotka herättävät kysymyksiä. Miksi aina juutalaiset ja vapaamuurarit esiintyvät teorioissa? Onko kyse kulttuurihistoriasta arkkiroistoineen?

Huolestuttavia teorioita

Kirjassa pohditaan salaliittoteorioita ufoista rokotteiden todelliseen luonteeseen. Juuri rokotteisiin liitetyt vaihtoehtoiset totuudet ovat esimerkkejä kyseenalaisista salaliittoteorioista. Samanlaisia ovat HI-virusta tartuttava kondomi ja ilmastonmuutokseen liittyvät teoriat.

– On pystytty esittämään, että moni alkaa uskoa teoriaan tai ainakin suhtautua niiden myötä skeptisemmin asiaan. Se on huolestuttavaa. Ei se niinkään mene, että antaa kaikkien kukkien kukkia.

Kaiken takana on salaliitto ei arvota eikä etsi vastauksia. Avoimiksi jäävät John F. Kennedyn murha, prinsessa Dianan auto-onnettomuus ja vapaamuurarien maailmanvalloitus. Elvistäkään ei löydy elossa.

– Eniten yllätti se, kun tapasin kirjantekoprosessin aikana salaliittoteorioihin uskovia, ja vaikka en ole välttämättä monestakaan asiasta heidän kanssaan samaa mieltä, niin ymmärrän, miten he ajattelevat. Pitää saada epäillä ja olla kriittinen.