SAK:n esityksen vaikutuksista ainakin kolme eri arviota

Elinkeinoelämän keskusliitto ja valtiovarainministeriö pitävät SAK:n lukuja liian toiveikkaina

politiikka
Miehiä rakennustelineillä.
Mika Kanerva / Yle

Palkansaajakeskusjärjestö SAK esitti eilen oman vaihtoehtonsa hallituksen vaatimiksi tuottavuusloikiksi. Esitys on pannut laskukoneet laulamaan sekä valtiovarainministeriössä että työnantajakeskusjärjestö EK:ssa. Kaikki laskijat päätyvät laskelmissaan eri lopputulokseen.

SAK:n esityksen ydin on se, että vuosille 2017 ja 2018 neuvoteltaisiin nollalinjainen palkkaratkaisu. SAK:n laskelmissa se kohentaisi kustannuskilpailukykyä yhteensä 6,5 prosenttia. Se kattaisi siten hallituksen vaatiman palkkamaltin 5 prosentin vaatimuksen kokonaan ja ylimenevän 1,5 prosenttia SAK siirtäisi hallituksen vaatimiin työvoimakulujen alentamisiin.

Muuten SAK lisäisi kilpailukykyä alentamalla työnantajan sairausvakuutusmaksua ja siirtämällä osan työnantajan työttömyysvakuutusmaksusta palkansaajien maksettavaksi. Lisäksi SAK hyväksyisi työeläkejärjestelmän emu-puskureiden käytön kahtena vuonna. Näillä toimilla SAK laskee yksikkötyökustannusten alenevan yhteensä 4,2 prosenttia. Ynnättynä palkkamaltin tuomaan 5 prosenttiin, SAK arvioi esityksensä kilpailukykyä kohentavat vaikutukset yhteensä 9,2 prosentiksi.

Yle Uutisten saaman valtiovarainministeriön laskelman mukaan SAK arvioi vaikutukset liian toiveikkaasti. Kymmenen prosentin tehostamistavoitteesta SAK laskee saavansa esityksillään kasaan 9,2 prosenttia. VM:n arvion mukaan SAK:n toimien yhteenlaskettu vaikutus on kuitenkin vain 4,4 prosenttia.

Myös työnantajakeskusjärjestö EK pitää SAK:n laskumalleja liian ruusuisina. EK:n johtaja Jussi Mustonen laskee, että SAK:n mallilla yksikkötyökustannukset alenevat hallituksen vaatiman viiden prosentin sijasta vain 2,1 prosenttia. Mustosen mukaan SAK arvioi myös palkkojen nollalinjan hillitsevät vaikutukset suuremmiksi kuin mitä ne työnantajien mielestä ovat.

Sipilän hallitukselta odotetaan ensi viikolla täsmennyksiä siihen, mitä tarkalleen ottaen työvoimakulujen viiden prosentin alentamisella tarkoitetaan ja miten viiden prosentin vaikutus palkkamaltin kohdalla lasketaan.