USA:n kouluttamat joukot antaneet varusteita al-Nusra-rintamalle

Paljastus on uusin takaisku Yhdysvaltojen koulutus- ja varusteluohjelmalle, jonka avulla Yhdysvallat yrittää kampittaa terroristijärjestö Isisiä Syyriassa.

Ulkomaat

Yhdysvaltojen varustamat ja kouluttamat syyrialaisjoukot ovat antaneet varusteitaan al-Qaidaan kytköksissä oleville joukoille. Pentagonin mukaan niin sanotut Vapaan Syyrian joukot antoivat al-Nusran rintamalle Yhdysvaltojen toimittamia varusteita voidakseen liikkua turvallisesti al-Nusran hallitsemilla alueilla.

Pentagonin tietojen mukaan Vapaan Syyrian joukot ovat antaneet al-Nusralle ammuksia ja kuusi ajoneuvoa. Välineiden luovuttaminen al-Nusralle rikkoo Yhdysvaltojen koulutus- ja varusteluohjelman sääntöjä.

Yhdysvallat on kouluttanut maltillisia kapinallisia taistelemaan erityisesti Isis-järjestöä vastaan. Tavoitteena on ollut heikentää Isisiä ja vallata takaisin järjestön hallintaan päätyneitä alueita.

Yhdysvallat kouluttaa maltillisia kapinallisia taistelemaan erityisesti ääri-islamistista Isis-järjestöä vastaan. Tavoitteena on heikentää Isistä ja vallata takaisin sen haltuun joutunutta maa-alaa.

Noin 450 miljoonaa euroa maksanut ohjelma ei ole ollut menestysresepti. Ohjelma tavoite oli kouluttaa tuhansia maltillisia syyrialaisia muutamassa vuodessa. Tiukkojen ehtojen koulutukseen on huolittu vain joitakin kymmeniä.

Ensimmäiset koulutetut lähetettiin Syyriaan heinäkuussa. Al-Nusra hyökkäsi joukkoja vastaan. Ilmeisesti osa Vapaan Syyrian taistelijoista jäi al-Nusran vangeiksi.

Muutama viikko sitten toinen ryhmä saapui Syyriaan. Välittömästi tämän jälkeen sosiaalisessa mediassa kerrottiin, että nämä taistelijat olisivat joko loikanneet tai luovuttaneet saamiaan varusteita.

Lähteet: AFP, Reuters