Poliisilla pitkä lista mahdollisia rikosnimikkeitä Lahden välikohtauksesta

Tällä hetkellä poliisin tiedossa ei ole, että ihmisiä olisi varsinaisesti kutsuttu koolle torstaina Hennalan vastaanottokeskukselle. Poliisipartiot kävivät viime yönä hätistelemässä autoilijoita pois keskuksen liepeiltä.

turvapaikanhakijat
Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta 2015.
Joitain kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään turvapaikanhakijoiden tuloa vastaan Hennalan ex-varuskunnan portilla Lahdessa 24. syyskuuta 2015.Heikki Ahonen / Yle

Hämeen poliisilaitos tutkii Lahden Hennalan vastaanottokeskuksen torstaista välikohtausta. Muutaman kymmenen ihmisen joukkio mellakoi myöhään torstaina Lahden Hennalan entisellä kasarmilla, kun sinne perustettuun vastaanottokeskukseen tuotiin keskuksen ensimmäiset turvapaikanhakijat.

Yksi välikohtaukseen osallistuneista oli pukeutunut terroristijärjestö Ku Klux Klanin asuun.

Tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Martti Hirvonen Hämeen poliisilaitokselta kertoo, että mahdollisia rikosnimikkeitä voivat olla muun muassa vaaran aiheuttaminen ja julkinen kehottaminen rikoksen tekemiseen. Lisäksi tutkitaan, oliko tapaus mahdollisesti kiihotusta kansanryhmää vastaan.

Laittomasta naamioitumisesta voidaan Suomessa tuomita sakkoihin tai korkeintaan kolmen kuukauden vankeuteen. Naamioituminen katsotaan laittomaksi, jos esiintyy tunnistamattomana kokoontumisessa julkisella paikalla ja on ilmeistä, että naamioituneen aikeissa on käyttää väkivaltaa tai vahingoittaa omaisuutta. Ku Klux Klan -asuun pukeutunut mies oli peittänyt kasvonsa.

Hirvosen mukaan sosiaalisessa mediassa on esitetty väitteitä, että joukkion heittämiä kiviä olisi osunut ulkopuolisiin. Poliisi on jo aiemmin kertonut, ettei kiviä osunut SPR:n työntekijään tai turvapaikanhakijoihin. Nyt selvitetään, pitävätkö väitteet ulkopuolisiin mahdollisesti osuneista kivistä paikkaansa.

Hirvonen korostaa tutkinnan olevan alkuvaiheessa. Valokuvia ja videokuvaa illan tapahtumista on poliisin hallussa runsaasti. Selvitettävien asioiden listalle kuuluu myös se, oliko joukkiolla koollekutsujaa. Tällä hetkellä poliisin tiedossa ei ole, että ihmisiä olisi varsinaisesti kutsuttu koolle.

Hämeen poliisilaitokselta kerrotaan viime yön sujuneen Hennalassa melko rauhallisesti. Vastaanottokeskuksesta soitettiin yön aikana muutaman kerran hätäkeskukseen, sillä keskuksen liepeillä pyöri autoja. Poliisipartiot kävivät hätistelemässä autoilijoita pois. Poliisi kuvaa autokuntien olleen "uteliaita nuoria".

Torstaina muutaman kymmenen ihmisen joukkio heitteli ilotulitteita turvapaikanhakijoita kuljettanutta bussia kohti. Sitä ennen SPR:n työntekijää kohti heitettiin kiviä. Poliisi otti kaksi miestä kiinni välikohtauksen takia. Toinen heistä sai sakot ilotulitteen varomattomasta käytöstä ja toinen järjestysrikkomuksesta, sillä hänellä oli mukanaan spraymaalipullo.

Poliisi pyytää lähettämään tapahtumasta otetut valokuvat tai videomateriaalin jatkotutkimuksia varten sähköpostiosoitteeseen rta.hame@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun). Lisäksi poliisi pyytää henkilöitä, jotka ovat mahdollisesti saaneet tapahtumassa vammoja tai jotka kokevat hengensä tai terveytensä olleen vaarassa, ilmoittautumaan poliisille puhelimeen 0295 437 603. Poliisille voi ilmoittaa tapahtumaan liittyvistä tiedoista tai vihjeistä osoitteeseen: vihjeet.hame@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun)

Klo 15.10. Juttuun tarkennettu kohtaa laittoman naamioitumisen määrittelystä.