1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Uuden maailman vanhin mestaus? – Tutkijat löysivät 9 000 vuotta vanhan kallon

Hiekkakivilaattoihin haudatun kallon päälle oli asetettu amputoidut kädet.

Ulkomaat
Kuvakaappaus Scientific Americanin nettisivusta.
Scientific American -lehti kertoo, että hiekkakivilaattojen alta Lapa do Santosta Brasiliasta löytynyt kallo on 9 000 vuotta vanha.Scientific American / Yle Uutisgrafiikka

Tutkijat uskovat löytäneensä uuden maailman vanhimman mestauksen uhrin. Hiekkakivilaattojen alta Lapa do Santosta Brasiliasta löytynyt kallo on 9 000 vuotta vanha, muun muassa Scientific American (siirryt toiseen palveluun) kertoo.

Kallon päälle oli asetettu amputoidut kädet. Tutkijat uskovat, että ele on tarkoituksellinen. Lisäksi paikalta on löydetty leukaluut ja kuusi ensimmäistä kaulanikamaa.

Mestaus oli tavallista uudessa maailmassa. Etelä-Amerikassa voitettujen vihollisten päät säilytettiin usein voitonmerkkinä. Arara-heimo käytti kalloja musiikin soittamiseen ja inkat tekivät niistä juoma-astioita.

Arkeologien löytämä kallo on kuitenkin 6 000 vuotta vanhempi kuin muut tiedetyt mestauksen uhrit Etelä-Amerikassa. He ihmettelevätkin, miten pää on saatu irrotetuksi ruumiista.

– Kun tutkimme kalloa, huomasimme murtumia, jotka viittaavat pään liialliseen ojentamiseen ja kääntämiseen, professori Sue Black Dundeen yliopistosta kertoo yleisradioyhtiö BBC:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Tutkijat uskovatkin, että pää oli yksinkertaisesti vedetty irti ruumiista, ja sitä oli leikattu vain osittain. He eivät pysty selittämään varmasti, miksi mies mestattiin.

Tutkijat uskovat kuitenkin, että mestattu mies kuului paikallisyhteisöön. Löydetyt ruumiinosat oli haudattu 55 senttimetrin syvyyteen, ja siksi tutkijat uskovat, että mestaus ja hautaus saattoivat olla symbolisia.

Lue seuraavaksi