1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin keskusta otti myönteisen Nato-kannan

Ruotsin keskustan kannatus oli 6,11 prosenttia viime valtiopäivävaaleissa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin keskustapuolue on ottanut myönteisen kannan sotilasliitto Naton jäsenyyteen, Ruotsin lehdet kertovat. Asiasta päätettiin puoluekokouksessa myöhään perjantaina. Keskustelu asiasta oli kovaa, ja äänestystulos syntyi luvuin 273–157.

– Pelkäämme, että väärästä liittoutumattomuudesta tulee turvallisuusriski ennemmin kuin turva, puoluejohtaja Annie Lööf sanoi ennen puoluekokousta sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Keskustapuolue asetti Ruotsin Nato-jäsenyydelle kaksi ehtoa. Ruotsiin ei saa sijoittaa ydinaseita, eikä vierasmaalaisia joukkoja pysyvästi. Keskusta haluaa myös, että Nato-jäsenyydestä on laaja yksimielisyys, jos sitä haetaan.

Lisäksi puolue toivoo läheistä yhteistyötä Suomen kanssa Nato-jäsenyydestä. Keskusta haluaisi hakea Nato-jäsenyyttä yhtä aikaa Suomen kanssa.

Ruotsin keskustan kannatus oli 6,11 prosenttia viime valtiopäivävaaleissa. Toinen porvarillinen pienpuolue, kristillisdemokraatit keskustelee Nato-kannastaan puoluekokouksessaan kahden viikon kuluttua.

Mikäli sekin ottaa Natoon myönteisen kannan, kaikki Ruotsin porvaripuolueet asettuvat Nato-jäsenyyden kannalle. Kristillisten kannatus oli viime vaaleissa 4,57 prosenttia.

Svenska Dagbladet -lehden pari viikkoa sitten teettämän kyselyn (siirryt toiseen palveluun) ruotsalaisten Nato-kannatus on nousussa. 41 prosenttia kannattaa jäsenyyttä, 39 vastustaa sitä ja 20 prosenttia ei tiedä kantaansa.