1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsin keskusta otti myönteisen Nato-kannan

Ruotsin keskustan kannatus oli 6,11 prosenttia viime valtiopäivävaaleissa.

Ulkomaat
Suomen ja ruotsin ja naton lippuja.
Yle Uutisgrafiikka

Ruotsin keskustapuolue on ottanut myönteisen kannan sotilasliitto Naton jäsenyyteen, Ruotsin lehdet kertovat. Asiasta päätettiin puoluekokouksessa myöhään perjantaina. Keskustelu asiasta oli kovaa, ja äänestystulos syntyi luvuin 273–157.

– Pelkäämme, että väärästä liittoutumattomuudesta tulee turvallisuusriski ennemmin kuin turva, puoluejohtaja Annie Lööf sanoi ennen puoluekokousta sanomalehti Svenska Dagbladetissa (siirryt toiseen palveluun).

Keskustapuolue asetti Ruotsin Nato-jäsenyydelle kaksi ehtoa. Ruotsiin ei saa sijoittaa ydinaseita, eikä vierasmaalaisia joukkoja pysyvästi. Keskusta haluaa myös, että Nato-jäsenyydestä on laaja yksimielisyys, jos sitä haetaan.

Lisäksi puolue toivoo läheistä yhteistyötä Suomen kanssa Nato-jäsenyydestä. Keskusta haluaisi hakea Nato-jäsenyyttä yhtä aikaa Suomen kanssa.

Ruotsin keskustan kannatus oli 6,11 prosenttia viime valtiopäivävaaleissa. Toinen porvarillinen pienpuolue, kristillisdemokraatit keskustelee Nato-kannastaan puoluekokouksessaan kahden viikon kuluttua.

Mikäli sekin ottaa Natoon myönteisen kannan, kaikki Ruotsin porvaripuolueet asettuvat Nato-jäsenyyden kannalle. Kristillisten kannatus oli viime vaaleissa 4,57 prosenttia.

Svenska Dagbladet -lehden pari viikkoa sitten teettämän kyselyn (siirryt toiseen palveluun) ruotsalaisten Nato-kannatus on nousussa. 41 prosenttia kannattaa jäsenyyttä, 39 vastustaa sitä ja 20 prosenttia ei tiedä kantaansa.