1. yle.fi
  2. Uutiset

Häkämies: Yritykset kotouttamaan maahanmuuttajia

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää turvapaikanhakijoiden määrän kasvua myönteisenä mahdollisuutena Suomelle. EK valmistelee esityksiä, joilla tehostetaan yritysten roolia maahan jäävien kotouttamisessa.

politiikka
Jyri Häkämies.
Jyri Häkämies Ylen Ykkösaamussa lauantaina.Yle

EK:n toimitusjohtajan mielestä turvapaikanhakijoiden määrän kasvu voi hyödyttää Suomen taloutta ja paikata kestävyysvajetta.

– Meillä on tietyillä alueilla ja aloilla työvoimapulaa ja väestö ikääntyy, hän sanoo.

Häkämiehen mukaan esimerkiksi hoiva- ja palvelualoilla tarvitaan ulkomaista työvoimaa.

Ylen Ykkösaamussa haastateltu Häkämies painotti, ettei hän vähättele turvapaikanhakijoiden määrän aiheuttamaa haastetta ja kustannuksia ensi vaiheessa.

– Mutta jos me onnistumme kotouttamisessa ja maahanmuuttajat tulevat mukaan työelämään, sillä on iso vaikutus myös kestävyysvajeeseemme, hän totesi.

EK:n toimitusjohtajan mukaan yrityksillä voi olla keskeinen rooli maahan jäävien kotouttamisessa. EK valmistelee parhaillaan jäsenliittojensa kanssa toimia, joilla kannustetaan yrityksiä työllistämään ulkomaalaisia.

– On tärkeää saada yrityksille viestiä maahanmuuttajien työharjoittelu-, oppisopimus-, ja koulutusmahdollisuuksista. Mitä nopeammin nämä toimet saadaan käyntiin, sitä nopeammin maahanmuuttajat saadaan mukaan suomalaiseen yhteiskuntaan.

Lue seuraavaksi