1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sienisato jää Lapissa heikoksi

Tatti siellä, toinen täällä. Joku toukkainen hapero kuusen juuressa. Eli ei käytännössä mitään verrattuna aikaisempiin syksyihin. Sienisato on Lapissa heikompi kuin vuosiin.

Kotimaan uutiset
Matsutake kasvaa kuivilla kankailla
Vesa Vaarama / Yle

Kesän kosteudesta ja alkukesän lämpimistä keleistä huolimatta tämän vuoden sienisato on jäänyt pohjoisessa heikoksi.

Esimerkiksi Lapin runsassatoisinta sientä kangastattia on tänä vuonna löytynyt hyvin huonosti. Myös yleensä hyvin satoisaa koivun punikkitattia on ollut selvästi normaalia vähemmän.

Tämän on omin silmin voinut todeta metsässä kulkiessaan.

Ja tilanne on käytännössä sama kaikkien sienilajien kanssa – ehkä muutamaa harvaa poikkeusta lukuun ottamatta.

– Sienitilanne on harvinaisen huono. Ainoa mitä on ollut heinäkuusta lähtien on kangasrousku, niitä on ollut pieninä ryhminä. Ja mitä löytyy rouskuja ja haperoita, ne on ihan yksittäin, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo.

–Kangashaperot ja kangastatit on puuttuneet käytännössä kokonaan ja kuivemmilla kankailla pitäisi olla voitattia, mutta nyt sitäkään ei ole ollenkaan.

Puitten pahoinvointi näkyy sienisadossa

Sienet ovat symbioosissa puiden kanssa, sienirihmastot ovat yhteydessä puiden juuriin. Se mitä maan pinnalla näkyy, on sienen itiöemä. Sienirihmasto saa puilta ravinteita, ja jos puut voivat huonosti, rihmasto ei muodosta itiöemiä.

– Kun puulla menee huonosti, sillä ei ole antaa sienelle yhteyttämistuotetta, sokeria. Ja tänä kesänä kaikki on mennyt puiden kannalta täällä pieleen. Puiden kasvu on jäänyt pieneksi. Ei ole ollut aurinkoa, on ollut pilvistä ja sateista, energiaa on ollut vähän, yhteyttäminen on jäänyt huomattavan vähäiseksi verrattuna kuivaan lämpimään kesään, erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo.

Ensi vuodesta voi tulla hyvä

Huono sienivuosi voi Jalkasen mukaan enteillä hyvää ensi vuodelle. Maassa on ylimäärin ravinteita kun tänä vuonna sienet eivät ole niitä käyttäneet.

– Yksi asia tässä on maassa olevan liukoisen typen määrä. Normaalisti sienet varastoivat typpeä itiöemiin, näihin sienilakkeihin, ja nyt kun en eivät ole sitä kyenneet tekemään, maassa on paljon liukoista typpeä. Todennäköisesti tämä purkautuu sitten ensi vuonna todella hyvänä sienisatona, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen ennustaa.

Lue seuraavaksi