Venäjän vangitsema virolaispoliisi palautettiin vaihdossa Viroon

Venäjä on vaihtanut vakoilusta tuomitsemansa virolaisen suojelupoliisin Eston Kohverin Virossa vangittuun Venäjän agenttiin. Kohver on palautettu Viroon. Viron pääministeri Taavi Rõivas kiitti eri osapuolia Kohverin vapauttamispyrkimyksistä. Myös Suomen ulkoministeri Timo Soini piti Kohverin vapautusta hyvänä uutisena.

Ulkomaat
Valokuva upseeri Eston Kohverista pidätettynä Venäjällä.
Valokuva upseeri Eston Kohverista pidätettynä Venäjällä.Reuters

Viron suojelupoliisin työntekijä Eston Kohver on palautettu Viroon Venäjältä, missä hänet oli tuomittu pitkään vankeustuomioon vakoilusta. Viro puolestaan luovutti Venäjälle maanpetoksesta Virossa tuomitun suojelupoliisin työntekijän Aleksei Dressenin.

Vangit on vaihdettu Viron ja Venäjän rajalla, ilmeisesti Pihkovan suunnalla. Venäjän turvallisuuspalvelu on vahvistanut vankien vaihdon uutistoimistoille.

Tunnetun venäläisasianajajan mukaan vaihdosta sovittiin poliittisella tasolla, ja se ajoitettiin Venäjän presidentti Vladimir Putinin YK-vierailun alle.

– Kaikki tapahtuu Putinin huomisen YK-vierailun edellä. Muita syitä vaihtoon ei ole, asianajaja Mark Feigin kirjoitti Twitterissä.

Suomen ulkoministeri Timo Soini on kommentoinut Kohverin vapauttamista Twiitterissä. Hän twiittaa olevansa iloinen siitä, että Kohver pääsee palaamaan kotiin. Soini pitää sitä hyvänä uutisena.

Viron pääministeri Taavi Rõivas kutsui lauantaisessa lausunnossaan Kohverin sieppausta laittomaksi ja selväksi rikkomukseksi kansainvälistä lakia kohtaan. Hän kiitti Kohveria ja tämän perhettä, että nämä eivät antaneet periksi vaikeana aikana, eivätkä he menettäneet uskoaan maahansa.

– Kiitän Viron kansaa, etteivät he koskaan menettäneet toivoaan. Kaikkein vaikeimpinakaan aikoina meidän ei koskaan pitäisi menettää uskoamme oikeudenmukaisuuteen. Tämän päiväiset tapahtumat ovat selvä merkki siitä, Rõivas sanoi.

Venäjä sieppasi Eston Kohverin Viron ja Venäjän rajalla viime vuoden syyskuussa. Viron mukaan sieppaus tehtiin Viron puolelta rajaa. Venäjällä Kohveria syytettiin vakoilusta ja tuomittiin 15 vuodeksi vankeuteen.

Dressen tuomittiin Virossa vuonna 2012 maanpetoksesta, koska hän oli vuotanut Virossa salaiseksi luokiteltuja tietoja Venäjälle. Dressen oli vuotanut tietoja Viron itsenäistymisestä vuonna 1991 lähtien.

Lähteet: AFP, Tass