1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Polttava puuro ja tulinen jäätelö maistuvat chiliharrastajalle: "Siihen jää koukkuun"

Suomessa kasvatetaan satoja chililajikkeita, maailmalla tuhansia. Suomalaiset chilin ystävät tapasivat viikonloppuna Kotkassa. Ohjelmassa oli muun muassa chilijäätelöstä ja -marengeista nauttimista chilipuuroa unohtamatta.

Kotimaan uutiset
Pirjo Koivunen sylissään astiallinen chilejä.
Ville Pisto / Yle

Chiliharrastajien supermiitistä huokuu välitön tunnelma. Monet näistä chilin ystävistä ovat tunteneet toisensa jo vuosia.

– Kyllä se intohimo lähtee kasvattamisesta. Sitten tulee se ruoka. Että mihin kaikkeen ihanaan ruokaan chiliä voi laittaa. Sellaista ruokalajia en ole vielä löytänyt, johon se ei kävisi, kuvailee Piikkiöstä kotoisin oleva Suomen Chiliyhdistyksen hallituksen jäsen Pirjo Koivunen.

Valtaosa vuosikokoukseen saapuneista on miehiä. Vuonna 2006 perustettu yhdistys on kuitenkin vuosien varrella löytänyt riveihinsä myös joukon innokkaita naisharrastajia.

– Miehillä se taitaa lähteä suurinpiirtein supertulisten maistelemisesta. Sen jälkeen maisteluinto laantuu, mutta maut alkavat tulemaan mukaan, sanoo chiliharrastaja Marko Tamminen Raumalta.

Hän myöntää, että joskus oikein tulista chiliä maistaessa on tullut kyynel silmään. Tulinen chili ei kuitenkaan oikeasti polta suuta. Tunteen saa aikaan chilipaprikoiden sisältämä kemiallinen yhdiste nimeltä kapsaisiini.

– On naisissakin niitä, jotka mielellään lähtevät kokeilemaan rajoja. Miehillä se taitaa kuitenkin olla jollain tavallla sisään rakennettuna tuo omien rajojensa kokeilu, lisää Tamminen.

Juuret Etelä-Amerikassa

Chilipaprikoiden juuret ovat Etelä-Amerikassa. Arvioidaan, että siellä chilejä on kasvatettu jo noin 8000 vuotta sitten. Sen sijaan Suomessa chilipaprikoita käytettiin esimerkiksi viime vuosisadan taitteessa lääketarkoituksessa viinaan sekoitettuna

Tuliselta tuntuvan chilin syöminen saakin aikaan hyvän olon tunteen, sillä sen tuottama polte pistää endorfiinit virtaamaan kehossa.

– Chili on kuin huume, mutta siihen et jää koukkuun kuten morfiiniin eikä siitä tule vieroistusoireita, naurahtaa kotkalainen chilin ystävä Ruuti Leisti.

– Kyllä siihen jää koukkuun! Minulle iskee chilin puutos tauti, jos jääkaapissa ei ole maanantai-iltana töistä palatessa Naga Sinappia, kommentoi Helena Kanerva-Peisa Korppoosta.

Chilimarengeista chilihilloihin

Chilinystävien päivän maistiaislista kertoo siitä, ettei sellaista ruokaa taida löytyä, johon chiliä ei voisi laittaa.

Maistettavana on muun muassa chilimarenkia, erilaisia chilihilloja omenachilihillosta sitruunachilihilloon, chilipullia, chilivalkosipulia ja erilaisia chilijäätelöitä.

– Meillä on täällä habaneroappelsiini-, habanerominttusuklaa-, rocotorommirusina- ja AJ Cristal -suklaajäätelöä, luettelee Pirjo Koivula.

AJ Cristal on yksi Suomessa kasvatettavista sadoista chililajikkeista. Maailmalta erilaisia chililajeja löytyy tuhansia.

_Suomen Chiliyhdistys ry:n vuosittaista supermiittiä viettiin viikonloppuna Kotkan Korkeakosken kalastuskievarilla. Myös yleisöllä on mahdollisuus käydä maistalemassa erilaisia chiliherkkuja lauantaina kello 18 alkaen. _

Lue seuraavaksi