Totoajat siirtyneet nettiin – ravitapahtumien ukkoutumista ehkäistään lastenpäivillä

Ravitapahtumia järjestetään lähes vuoden jokaisena päivänä. Suurin osa raviurheilun peleistä pelataan netissä eivätkä totoajat saavu kisapaikalle. Uusia kävijöitä houkutellaan erilaisilla teemapäivillä.

urheilu
Keppihevonen raviradan reunalla
Villinmiehen Tammakilvan ohessa oli lapsille mm. keppihevosesterata.Yle / Pyry Sarkiola

Nettipelaaminen on kääntynyt ravitapahtumia vastaan, kun yli puolet totoamisesta pelataan netin kautta. Suomessa vain kahdeksan prosenttia väestöstä seuraa raviurheilua. Tämä on saanut raviradat miettimään, kuinka itse tapahtumiin saataisiin lisää kävijöitä ja uusia sukupolvia.

– Arki-illan raveissa tyypillinen kävijä on noin viisikymppinen mies, mutta suurtapahtumat, kuten Kuninkuusravit tai St. Michel, ovat kuin aikuisten festarit. Niissä käy paljon naisia, nuoria ja lapsia, kertoo Lappeenrannan raviradan toimitusjohtaja Kari Tiainen.

Vuoden 2013 Kuopion Kuninkuusraveista tehdyn mittauksen mukaan jopa kolmannes kävijöistä oli naisia.

Lappeen raviradalla on usean vuoden ajan taisteltu ukkoutumista vastaan teemaravein, joilla houkutellaan uusia ihmisiä lajin pariin. Lauantaina Villinmiehen Tammakilvan yhteydessä oli lastenpäivä keppihevosratoineen ja ongintoineen. Näin paikalle saadaan myös lapsia ja isovanhempia.

– Raveja suunnataan myös naisille ja opiskelijoille. Tällöin ravi-illan ohjelma räätälöidään tietyille ihmisille. Ratsastusharrastajille voidaan pitää ravien yhteydessä vaikkapa koulutustapahtumia.

Nuoria saatetaan ravin pariin myös nuorisoravikerhoilla.