1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Turussa yritettiin polttaa kaavaillun vastaanottokeskuksen ovi – iso joukko osoitti mieltä lähiössä

Uuden vastaanottokeskuksen tulo on nostattanut tunteet pintaan Turussa. Runosmäessä sijaitsevan hätämajoitustilaksi kaavaillun tyhjän koulun ovi yritettiin polttaa lauantain vastaisena yönä. Lauantaina lähiöön kokoontui suuri joukko mielenosoittajia vastustamaan ja tukemaan vastaanottokeskuksen tuloa.

Vastaanottokeskusta vastustava mielenosoitus Turun Runosmäessä
Turun Runosmäessä osoitettiin lauantaina mieltä suunniteltua hätämajoitustilaa vastaan. Myös vastamielenosoittajia oli liikkeellä.

Turun toiseksi suurimpaan lähiöön Runosmäkeen suunniteltu turvapaikanhakijoiden hätämajoitustila herättää voimakkaita tunteita. Tyhjillään olevan koulun ikkunoita on viime aikoina rikottu ja lauantain vastaisena yönä rakennuksen ulko-ovea yritettiin polttaa.

Kaupunki suunnittelee rakennukset vartioinnin tehostamista. Koulu on tyhjillään kosteusongelmien vuoksi, mutta turvapaikanhakijat tulevat kaupungin mukaan oleskelemaan rakennuksen terveissä osissa.

Lauantain mielenosoitukset sujuivat rauhallisesti

Runosmäen koulun palloilukentälllä järjestettiin lauantaina puoliltapäivin mielenosoitus hätämajoitustilaa vastaan. Samaan aikaan järjestettiin myös pienimuotoinen vastamielenosoitus, joka ohjattiin tiukasti erilleen isommasta mielenilmaisusta.

– Jouduimme nyt hieman syrjään koulun taakse. Tämä syö vähän meidän jutun, kun meidän vastustajia ei näy, poliisin kanssa tovin mielenosoituspaikasta neuvotellut Miska Keskinen totesi.

Poliisin arvion mukaan väkeä oli kokoontunut yhteensä noin 250.

Vastustajien mielenilmaisussa pidettiin puheita, joissa epäiltiin alueen turvallisuuden järkkyvän. Lisäksi ihmeteltiin, miten homekouluun voidaan päästää turvapaikanhakijoita.

– Tämän on järjestänyt paikalliset Runosmäen asukkaat, jotka kokevat Turun kaupungin tekemän päätöksen jopa uhkaavana. Paikallisilta asukkailta ei ole kysytty mitään, ja turvapaikanhakijoita sijoitellaan sinne tänne, sanoi mielenosoitusta järjestellyt Jarmo Nevalainen.

Mielenosoitus kutsuttiin koolle Facebookissa. Paikan päällä pidetyissä puheenvuoroissa kritisoitiin erityisesti "valtamedian" suhtautumista maahanmuuttoasioihin.

– Näitä niin sanottuja yksittäistapauksia on tullut sarjatulella tänä vuonna, media ei niistä kerro, eräs mikrofoniin puhunut totesi.

– Kaikkein ihmeellisintä tässä on se, että meidän päättäjät eivät suostu keskusteleman tästä, toisessa puheenvuorossa sanottiin.

Arkistokuva Runosmäen koulusta Turussa. Kuva: Joona Haarala / Yle

Vastustavasta mielenilmaisusta oli tehty ilmoitus poliisille. Sen sijaan turvapaikanhakijoita puolustava mielenilmaisu syntyi mielenosoittajien mukaan spontaanisti perjantaina. Tämäkin mielenosoitus sujui rauhallisesti.

Myös turvapaikanhakijoilla tunteet pinnassa

Poliisi tiedotti myöhemmin, että joukko turvapaikanhakijoita tunkeutui luvatta Turun pääpoliisiasemalle ulkomaalaistutkinnan eteistiloihin.

– Henkilöt eivät noudattaneet tutkintahenkilökunnan ohjeita jonojärjestyksestä ja osa heistä käyttäytyi aggressiivisesti. Tilanne asettui, kun paikalle hälytetyt järjestyspoliisin partiot taluttivat kaksi kuumimpana käyvää henkilöä putkaan rauhoittumaan. Viimeksi mainittuja epäillään julkisrauhan rikkomisesta ja niskoittelusta poliisia vastaan, poliisin tiedotteessa sanotaan.