Hyppää sisältöön

Harvinainen superkuu pimeni viime yönä – Lähetä oma kuvasi punaisesta kuusta

Maanantaina aamuyöstä on voinut ihailla harvinaista superkuunpimennystä. Edellisen kerran vastaava verikuu nähtiin yli 30 vuotta sitten.

Superkuut kautta vuosien animaatiosta.
Nasan animaatio esittää, kuinka superkuu pimenee maanantain vastaisena yönä. Kieli: englanti.

Täysikuu ja täydellinen kuunpimennys, samaan aikaan, kun kuu on kiertoradallaan lähimpänä maata. Näin syntyy superkuunpimennys. Täydellinen kuunpimennys nähdään ensi maanantaina aamuyöllä koko Suomessa.

Täydellisessä kuunpimennyksessä Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla suoralla linjalla. Kuu ei varsinaisesti pimene, vaan muuttuu syvän punaiseksi eli niin sanotuksi punaiseksi verikuuksi. Tämä johtuu siitä, että Maan ilmakehä taittaa osan Auringon valosta Kuun pintaan, vaikka kuu onkin maan varjossa. Vain pisimmät valon aallonpituudet eli punaiset ja oranssit jatkavat koko ilmakehän läpi Kuuhun, kun muut siroavat ilmakehässä. Jos maapallolla ei olisi ilmakehää, kuu katoaisi kokonaan näkyvistä.

Superkuuta ja täydellistä kuunpimennystä nähdään harvoin samana päivänä, viimeksi vuonna 1982 ja seuraavan kerran vuonna 2033. Suomessa se ei kuitenkaan näy, koska kuu on tällöin horisontin alapuolella. Suomessa seuraava superkuunpimennys nähdään vasta vuonna 2036.

Kuva: Ursa

Kuunpimennys on melko verkkainen tapahtuma, jossa ei tapahdunopeita muutoksia. Täydellisimmillään kuunpimennys näkyy Suomessa varhain maanantaiaamuna kello 5.47. Täydellinen pimennys alkaa kello 5.11, kun kuu kulkee maan varjoon, ja päättyy kello 6.24.

Kuu ei pimene, vaan muuttuu punaiseksi verikuuksi.

Kuunpimennystä pystyy tarkkailemaan hyvin paljain silmin, kiikareilla tai kaukoputkella. Kuuta kannattaa tähyillä lännen ja lounaan väliseltä taivaalta.

Kuunpimennys pitäisi näkyä säätilan puolesta ainakin Pohjanmaan rannikolla ja Lounais-Suomessa. Ylen meteorologin Joonas Koskelan mukaan täysin selkeätä ei ole luvassa, ja syksyllä voi esiintyä sumuja, mutta myös pääkapunkiseudulla on mahdollisuus, että kuu näyttäytyy pilvien lomasta.

Lähetä Uutisten sähköpostiin yle.uutiset@yle.fi oma kuvasi superkuunpimennyksestä, Yle julkaisee maanantaina parhaat otokset. Kerro kuvan yhteydessä myös millä paikkakunnalla bongasit punertuneen kuun.