1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Venäjän suurlähettiläs syyttää Puolaa toisen maailmansodan alkamisesta

Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto sopivat Puolan miehittämisestä Molotov-Ribbentropin -sopimuksella elokuussa 1939.

Kuvakaappaus puolalaisen TVN24-televisiokanavan sivuilta. Venäjän Puolan-suurlähettiläs Sergei Andreev oli kanavan haastateltavana perjantaina. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Venäjän Puolan-suurlähettilään kommenteista on syntynyt skandaali Puolassa. Suurlähettiläs Sergei Andreev kyseenalaisti puolalaisen tv-kanavan TVN24:n (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa Puolan vastarinnan Saksaa kohtaan toisessa maailmansodassa.

Andreevin mukaan Puola esti toistuvasti kansainvälisen liittouman muodostamisen Hitleriä vastaan 1930-luvulla, ja siksi se olisi ollut osittain vastuussa toisen maailmansodan alkamisesta syyskuussa 1939.

Tosiasiassa Hitlerin Saksa ja Stalinin Neuvostoliitto sopivat Puolan miehittämisestä Molotov-Ribbentropin -sopimuksella elokuussa 1939. Saksa hyökkäsi Puolaan syyskuun 1. päivänä lännestä ja Neuvostoliitto 16 päivää myöhemmin idästä. Saksan hyökkäys johti siihen, että Britannia ja Ranska julistivat sodan Saksaa vastaan 3. syyskuuta.

Venäjän Puolan-suurlähettiläs Sergei Andreev väitti tv-haastattelussa, että puna-armeija ei hyökännyt Puolaan. Hänen mukaansa Saksan ja Puolan välisen sodan kohtalo oli jo sinetöity, kun Neuvostoliiton joukot marssivat maahan. Hänen mukaansa oli myös selvää, että Britannia tai Ranska ei tulisi Puolan avuksi.

– Niissä olosuhteissa kyseessä oli Neuvostoliiton turvallisuuden varmistaminen, suurlähettiläs Sergei Andreev järkeili Puolan miehittämisestä.

Puolan pääministeri Ewa Kopacz ja ulkoministeri Grzegorz Schetyna ovat reagoineet suurlähettilään kommentteihin voimakkaasti, ja hänet on kutsuttu puhutteluun maanantaina. Schetyna syyttää suurlähettilästä historiallisen totuuden vääristelystä ja Stalinin rikosten oikeuttamisesta.

Toisessa maailmansodassa kuoli miljoonia puolalaisia.