Hirvenmetsästys alkoi, saalistietoja ryhdytään keräämään kännykällä

Tälle syksylle on myönnetty 37 400 hirvenpyyntilupaa, mikä on kymmenen prosenttia enemmän kuin vuosi sitten. Alkaneessa jahdissa testataan saalistietojen keräämistä sähköisesti älypuhelimien avulla.

luonto
Metsästäjä kiväärin kanssa
Pekka Niiranen / Yle

Metsästysseura Timolan riistamiehet asettui jo heti aamusta Leppävirralla passiin valtatie viiden äärelle. Asettaan lataavan Janne Hyppösen mukaan jatkuva autoliikenne ei tarkoita sitä, etteikö alueella olisi myös hirviä.

– Kyllä niitä liikkuu tässä aika paljon. Niitä on ihan jatkuvasti, hän sanoo.

Kaikki hirviseurueet eivät aloita urakkaansa heti, sillä puissa on yhä lehti ja metsässä hirvikärpäsiä.

Hirvenmetsästyksen aloitus siirtyy myöhemmäksi?

Myöhäisempi aloitus voi tulla kaikille pakolliseksi jo ensi syksynä, sillä maa- ja metsätalousministeriössä pohditaan parhaillaan hirvenmetsästyksen aloituksen siirtämistä muutamalla viikolla eteenpäin. Syynä on hirven kiima-aika, eli metsästys häiritsee parittelua.

Timolan ristamiesten metsästyksenjohtajalle Hannu Viitaselle aloituksen siirtäminen sopisi.

– Ei sillä viikolla tai kahdella ole hirveän suurta merkitystä.

Saalistiedot kännykkään

Muitakin uudistuksia on jo kokeilussa. Esimerkiksi Timolan riistamiehistä jo yli puolella on taskussaan älypuhelin, johon on ladattu erityinen sähköinen hirvitietojärjestelmä.

Kyseessä on Suomen riistakeskuksen aiemmin lanseeraaman sähköisen Oma riista -palvelun laajennus, jota tästä päivästä alkaen kokeillaan kolmella alueella: Pohjois-Savossa, Pohjois-Hämeessä ja Kainuussa. Pilotissa on mukana kahdeksankymmentä metsästysseuraa, jonka metsästäjät syöttävät kännyköihinsä paitsi kaadetut hirvet myös havainnot kaatamatta jääneistä ja esimerkiksi metsästyksen olosuhdetiedot.

Hirvitietojärjestelmä otetaan käyttöön koko maassa jo ensi syksynä.

Historiatietojen lisäksi tämän Suomen Riistakeskuksen ja Luonnonvarakeskuksen kehittämän tietojärjestelmän tavoitteena on tuottaa myös ennusteita hirvikannasta.

– Tämä antaa varmasti hyviä työkaluja hirvikantojen seurantaan tutkijoille ja niille, jotka päättävät hirviluvista, Hannu Viitanen arvelee.

Tarjolla lähes reaaliaikaista tietoa

Riistatietoa kertyy testattavassa järjestelmässä lähes reaaliaikaisesti, mikä tuo mahdollisuuden mitoittaa ja kohdentaa verotusta jo metsästyskauden aikana.

– Jahdissa oliisi jopa mahdollista kääntää jahdin suuntaa, jos siihen olisi tarvetta, Viitanen visioi.

Leppävirralla suuntaa käänsi tosin lauantaina lähinnä vain hirviemä, joka puikkelehti vasan seuraamana ampujien ketjun läpi. Ainakaan metsästyksenjohtaja ei tunnustanut olevansa pettynyt.

– Tämähän on harrastus! Eihän se nyt pettymys ole, jos ei saa saalista, Viitanen myhäilee.

– Luonnossa liikkuminen on tässä kaikkein tärkeintä.