1. yle.fi
  2. Uutiset

Mekan pyhiinvaellusturman uhriluku nousi – Iran syyttää Saudi-Arabiaa onnettomuudesta

Viranomaisten mukaan kuolleita on 769. Iran syyttää Saudi-Arabiaa turmasta ja aikoo aloittaa kansainväliset oikeustoimet sitä vastaan. Iranin presidentti Hassan Rouhani vaati YK:ssa pitämässään puheessaan onnettomuuden syiden tutkimista.

Ulkomaat
Mekan Kaaba.
Amel Pain / EPA

Saudi-Arabian terveysministeri ilmoitti lauantaina, että pyhiinvaelluksen yhteydessä Mekassa tapahtuneessa onnettomuudessa tallautui kuoliaaksi 769 ihmistä. Turmassa loukkaantui hänen mukaansa 934 ihmistä.

Aiemmin sanottiin, että kuolleita olisi ollut ainakin 717 ja loukkaantuneita 863.

Kaikkien onnettomuudessa kuolleiden kansallisuutta ei vielä ole kyetty selvittämään. Eri ulkovaltojen viranomaiset ovat vahvistaneet vain noin 250 kansalaisensa kuolleen.

Iran puolestaan sanoi pyhiinvaelluksen viimeisenä päivänä lauantaina, että se aikoo aloittaa kansainväliset oikeustoimet Saudi-Arabiaa vastaan onnettomuuden vuoksi. Onnettomuudessa kuoli ainakin 136 iranilaista ja 85 loukkaantui. Kadoksissa on yhä 344 maan kansalaista.

Onnettomuudessa kuolleista ja tunnistetuista suurin osa on iranilaisia.

Iranin presidentti vaati YK:ssa onnettomuuden tutkimista

Shiia-enemmistöinen ja Saudi-Arabian kanssa alueellisesta johtajuudesta kilpaileva Iran syyttää sunni-islamilaista Saudi-Arabiaa pyhiinvaelluksen huonosta hoitamisesta.

Iranin valtionsyyttäjä sanoi valtiollisen televisiokanavan haastattelussa, että kansainvälisen lain mukaisesti asiassa on aivan selvästi nostettava syyte. Syyttäjä sanoi, että Iran aikoo aloittaa oikeudelliset toimet Saudi-Arabian hallitsijasukua vastaan kansainvälisissä järjestöissä ja oikeusistuimissa.

Iranin ulkoministeriö puolestaan kutsui Saudi-Arabian Iranin asiainhoitajan kuultavaksi kolmannen kerran kolmen päivän sisällä onnettomuuden vuoksi.

Iranin presidentti Hassan Rouhani vaati lauantaina YK:n yleiskokouksessa pitämässään puheessa onnettomuuden tutkimista. Rouhanin puhetta arvovaltaisessa tilaisuudessa on pidetty merkkinä Iranin kasvavasta suuttumuksesta onnettomuuden johdosta. Rouhani kutsui tapausta sydäntäsärkeväksi ja sanoi, että sen syyt on tutkittava.

Saudi-Arabian kuningas Salman määräsi perjantaina, että onnettomuuden syyt on selvitettävä.

Saudi-Arabia on viitannut, että onnettomuuden taustalla olisi osittain ollut joukko pyhiinvaeltajia, jotka eivät piitanneet ohjeista, miten liikkua suurten ihmisjoukkojen keskellä. Iran puolestaan sanoi, että Saudi-Arabia katkaisi pyhiinvaeltajien käyttämän kulkureitin päästääkseen läpi kuningasperheen jäseniä kuljettaneen saattueen, mikä olisi johtanut tungoksen syntymiseen.

Lähteet: AP, Reuters, AFP

Lue seuraavaksi