Yle Torniossa: Nuorten miesten aika matelee bussia odoteltaessa

Tornion järjestelykeskuksessa ei ole ehditty rekisteröidä turvapaikanhakijoita sitä mukaa, kun heitä on tullut. Poliisi toivoo, että tilanne muuttuisi lähipäivinä ja sumppu saataisiin purettua. Lauantaina sadat turvapaikanhakijat odottivat hätämajoituksessa bussia, joka veisi heidät järjestelykeskukseen ja hieman eteenpäin.

Kotimaa
Nuoria miehiä odottaa pääsyä järjestelykeskukseen Putaan hätämajoitustilassa.
Anna Leppävuori / Yle

Torniolaisessa hätämajoituspaikassa Putaan liikuntahallissa on odottava tunnelma. Osa turvapaikanhakijoista on juuri viety bussiin, ja muut odottavat, kunnes joku kertoo, että on viimein heidän vuoronsa nousta tulevan bussin kyytiin. Ennen kun järjestelykeskukseen vievä bussi tulee, paikasta ei pääse mihinkään.

Suurin osa odottajista on nuoria tai nuorehkoja miehiä, sillä perheet yritetään rekisteröidä ensin.

Kaikki ovat lähtövalmiina, moni norkoilee jonomaisessa muodostelmassa matkatavarat vieressään. Seinän vierustoilla muutama yrittää nukkua, muutama pelaa jalkapalloa sählypallolla. Kun joku tuo paikalle jalkapallon, heidän ilmeensä kirkastuvat.

Osa haluaa ottaa valokuvan toimittajan tai tv-kameran kanssa. Toimittajan ja kuvaajan tulo tuntuu tuovan piristävää vaihtelua päivän kulkuun. Monella tuntuu olevan tarve myös sanoa jotakin, vaikka yhteistä kieltä ei aina ole.

Eräs englantia osaava kehottaa toimittajaa kertomaan, että täällä pitää odottaa kauan. Monen muunkin viesti liittyy siihen, että odottamisaika tuntuu pitkältä.

Turvapaikanhakijoita vietiin hätämajoituksesta järjestelykeskukseen Torniossa.
Anna Leppävuori / Yle

Tulijoita enemmän kuin ehditään rekisteröidä

Torniossa tiistaina avatussa järjestelykeskuksessa on rekisteröity tähän mennessä joka päivä vähemmän turvapaikanhakijoita kuin rajan yli on tullut. Tulijoita on ollut päivittäin noin neljäsataa, ja heitä on rekisteröity noin kolmesataa.

Rikoskomisario Jan Fordell perustelee odotusta tietoteknisillä ongelmilla, joita järjestelmän kanssa on ollut. Hän uskoo, että jonot eivät enää kovin montaa päivää kasva.

Kyllähän ihmiset tietenkin turhautuvat, kun heillä ei ole paljoa tekemistä.

Noora Kero

Lauantaina suunta näytti hieman paremmalta, sillä viiteen mennessä turvapaikanhakijoita oli tullut rajan 234 ja tulijoita oli rekisteröity 270.

Vuoroaan odottavia oli lauantaina noin neljäsataa, ja heidät oli majoitettu Putaan liikuntahalliin tai Yritystaloon. Tyypillinen odotus on kestänyt korkeintaan yön tai pari.

Turvapaikanhakijat viedään rekisteröitymisen jälkeen vastaanottokeskuksiin eri puolille maata.

Osa auttaa vapaaehtoisia

Lauantaina kuusi ihmistä oli poistunut luvatta järjestelykeskuksesta. Lauantain vastaisena yönä poliisi vei viranomaisia vastustaneen turvapaikanhakijan poliisiasemalle säilöön.

Nuoret miehet pelasivat jalkapalloa Putaan hätämajoituksessa Torniossa.
Anna Leppävuori / Yle

Punaisen Ristin tiedottaja Noora Kero ei suoraan kommentoi tapauksia, koska Punainen Risti ei virallisesti vastaa järjestelykeskuksesta, mutta hän sanoo, että osa tulijoista voi turhautua.

– Kyllähän ihmiset tietenkin turhautuvat, kun heillä ei ole paljoa tekemistä.

Kero sanoo, että moni on purkanut turhautumistaan esimerkiksi auttamalla vapaaehtoisia ruuan jakelussa, vaatteiden lajittelussa tai vaikka siivoamisessa.

Järjestelykeskuksessa tai hätämajoituspaikassa liikkuminen ei ole vapaata, joten paljon muuta tekemistä ei olekaan.

Tulijoiden määrät kiinni myös Ruotsista

Tulijoiden määrässä ei toistaiseksi ole näkyvissä muutosta, rikoskomisario Jan Fordell sanoo. Tulijoiden tahti on ollut tasainen viime ajat.

Varmasti tieto keskuksesta on kiirinyt ja tulijoilla on tieto keskuksesta.

Jan Fordell

Fordellin mukaan järjestelykeskuksesta ollaan jo tietoisia, eikä sen perustaminen vaikuta ihmisten halukkuuteen tulla Suomeen. Hyvin harva on kääntynyt takaisin kuultuaan järjestelykeskuksesta.

– Varmasti tieto keskuksesta on kiirinyt ja tulijoilla on tieto keskuksesta. Alkuvaiheessa muutamia linja-autoja kääntyi takaisin.

Ruotsin poliisi kertoi perjantaina, että maahan tulevia aletaan entistä pontevammin vaatia hakemaan turvapaikkaa jo Ruotsista, mikä voisi vähentää Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määriä.

Fordell arvelee, että jos Ruotsin poliisin toimissa tapahtuu muutosta, se näkyy myös Torniossa muutaman päivän tai viikon viiveellä.