Analyysi: Työmarkkinoiden kolmiloikkaa

Vaikuttaa siltä, että vaihtoehto pääministeri Sipilän itsensäkin surkeiksi luonnehtimille pakkoleikkauksille saattaa olla löytymässä, kirjoittaa politiikan toimittaja Pirjo Auvinen.

Kotimaa

Olin tänä vuonnapoikkeuksellisen myöhään kesälomalla ja puolukkametsässä viihdytin itseäni ja karkotin karhuja kuuntelemalla radiota. Suosittelen.

Toimittaja Pirjo Auvinen.
Yle

Se oli myös ammatillisesti avartavaa. Puheohjelmissa kun rupesi toistumaan outo urheilulaji: hallituksen kolmiloikka. Sitä ei selitetty, mutta ajattelin, että ehtiihän tuon itselleen selvittää töissäkin.

Nyt olen selvittänyt ja piirrättänyt. Kolmiloikalla tarkoitetaan hallituksen kolmikohtaista kilpailukyvyn kohentamiseen tähtäävää ohjelmaa, jolla pyritään kirimään kiinni 15 prosenttiyksikön etumatka, jotka kilpailijamaat ovat onnistuneet vetäisemään.

Hallituksen Vaatimus, grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Ennen torstaita kaikki esitykset liittyivät ensimmäiseen loikkaan eli työvoimakustannusten alentamiseen viidellä prosentilla. Hallituksen paketissa sitä tavoitellaan muun muassa leikkaamalla ylityö- ja sunnuntaikorvauksia ja lyhentämällä kesälomia. Viikko sitten perjantaina kymmenen tuhannet palkansaajat viestivät Helsingin rautatientorilla, että hallituksen hyppytyyli ei todellakaan miellytä.

Työmarkkinakeskusjärjestöillä on nyt muodollisesti aikaa maanantaihin kello 16:een asti aikaa esitellä parempi vaihtoehto. Käytännössä aikaa on kyllä senkin jälkeen, mutta tuon aikataulun mukaan hallituksen ei tarvitsisi antaa eduskunnalle omia "pakkolakejaan". Mutta kyllä hallitus voi vetää esityksensä eduskunnasta vielä poiskin, jos työmarkkinajärjestöissä yhteinen lamppu syttyy myöhemmin ja keksitty vaihtoehto on fiksu ja viisi prosenttia.

Luonnosteltuja vaihtoehtomalleja on nyt monta, mutta vain SAK ja tänään Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ovat esitelleet omiaan.

*SAK:n torstaina *esittelemässä versiossa tehdään kerralla kaksi loikkaa. Kakkosloikkaa eli palkkamalttia SAK tekisi nollalinjan esityksellään jopa enemmän kuin viisi prosenttiyksikköä, mutta työvoimakustannuksia leikkaava loikka jää alle viiden. SAK:ssa mitataan, että heidän esityksessään kahdella loikalla saataisiin kasaan melkein 10 eli 9,2 prosenttiyksikköä. EK:n ylin mittamies Jyri Häkämies sanoi tänään Ykkösaamussa, että palkkamaltti-esitys on kieltämättä historiallinen ja hyvä, mutta työvoimakulujen leikkaukset jäävät vajaiksi.

Korkeasti koulutettujen Akava ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK ovat hyväksyneet hallituksen vaatimuksen, että ensimmäisen loikankin on oltava 5 prosenttiyksikköä. Esityksiä ei ole julkistettu, mutta varsinkin Akavan Sture Fjäder on puhunut, että loikkaa varten lomarahoja voitaisiin leikata ja viikkotyöaikaa pidentää.

Työntekijäleiri on syyttänyt hallitusta työnantajien lellimisestä, koska alennettiinpa yksikkötyökuluja millä tyylillä tahansa, niin aina työnantajat hyötyvät. Lellittelyn on myös katsottu aiheuttavan passiivisuutta, koska Eteläranta kympistä eli työnantajapalatsista ei ole tullut ideanpoikastakaan siitä, mikä voisi olla vaihtoehto pääministeri Sipilän itsensäkin surkeiksi luonnehtimille pakkoleikkauksille.

Nyt on EK:ssakin kuitenkin havahduttu, ja Jyri Häkämies esitteli Ykkösaamussa mallin, jolla esimerkiksi puolet työvoimakustannusten leikkauksista koskisi kaikkia ja toinen puoli sovittaisiin alakohtaisesti.

Häkämiehen esitys, grafiikka.
Yle Uutisgrafiikka

Samantyyppisiä ajatuskulkuja on jo aiemmin esittänyt kuntatyönantajien Markku Jalonen. Häkämiehen mallissa kaikkia voisi koskea esimerkiksi se, että arkipyhät muutettaisiin palkattomiksi vapaapäiviksi. Alakohtainen puoliloikka voitaisiin sitten tehdä esimerkiksi lomarahoja leikkaamalla tai vaikka pekkaspäivistä. On olemassa asioita, jotka koskevat kaikkia, kuten esimerkiksi arkipyhät. Sitten on olemassa asioita, jotka eivät sitten millään käy yhdelle, kuten esimerkiksi lomarahojen leikkaaminen Metalliliitolle.

Nyt viikonloppuna keskusjärjestöjohtajat jumppaavat eri esityksiä omissa joukoissaan, palkansaajajohtajat keskenään ja myös työnantajaleirissä puhelinlangat laulaa. Nyt on vaihtoehtoja mistä valita ja mitä torjua.

Ratkaiseva päivä on maanantai. Ei niin, että silloin tulisi valmista, mutta silloin ratkeaa, pystyvätkö työmarkkinajärjestöt tekemään yhteisen, vaihtoehtoisen hyppysuunnitelman hallitukselle.

Tänne toimitukseen tulleiden elonmerkkien mukaan nyt viikonloppuna ei kerrota mitään, ei kommentoida mitään eikä varsinkaan arvioida ääneen esimerkiksi Häkämiehen esitystä.

Vaikuttaa vähän siltä, että vaihtoehto saattaisi olla löytymässä.