Japanilaisen vuorikiipeilijän viides yritys valloittaa Mount Everest epäonnistui

Nobokazu Kuriki on ensimmäinen vuorikiipeilijä, joka yritti Mount Everestin huipulle Nepalin maanjäristyksen jälkeen.

Ulkomaat
Mount Everest.
Mount Everest.Narendra Shrestha / EPA

Japanilainen kiipeilijä on luopunut Mount Everestin huipulle yrittämisestä, kertoo uutistoimisto AFP.

Nobokazu Kuriki oli ensimmäinen vuorikiipeilijä, joka yritti Mount Everestin huipulle, 8 848 metrin korkeuteen, Nepalin vakavan maanjäristyksen jälkeen. Maanjäristyksen aiheuttama lumivyöry tappoi 18 kiipeilijää aiemmin keväällä.

33-vuotias japanilainen on jo aiemmin menettänyt kiipeilyharrastuksessaan yhdeksän sormeaan paleltumien vuoksi vuonna 2012.

Omalla Facebook-sivullaan hän päivitti luopuvansa yrityksestä ja laskeutuvansa takaisin alemmaksi, sillä kiipeäminen vei liian paljon aikaa syvässä lumessa ja hän tajusi, ettei pääsisi palaamaan elävänä takaisin.

Tämä oli jo Kurikin viides yritys kiivetä maailman korkeimmalle huipulle. Kurikin oli tarkoitus päästä huipulle tämän kuun puolivälissä, mutta huono sää pakotti hänet odottamaan.

Yli 8 000 metrin korkeudessa maasto on erittäin vaikeaa ja ilma ohutta. Säännöllisten jälkijäristysten vuoksi lumivyöryjen riskit ovat tavallista suuremmat. Lisäksi asiantuntijoiden mukaan kiipeily syysaikaan on vaarallisempaa kuin keväällä, koska tuulee kovasti ja on kylmempää.

Vuorikiipeily tuo merkittäviä matkailutuloja köyhään Nepaliin, jossa on kahdeksan maailman 14 korkeimmasta huipusta. Kaikki 14 ovat yli 8 000 metrin korkeudessa.

Lähteet: AFP