HS: Kaksio Töölössä yhtä kallis kuin asunto Manhattanilla

Kaupunkisosiologian professorin mukaan helsinkiläisten asuntojen korkea hinta johtuu liian pienistä markkinoista ja vähäisestä asuntotuotannosta.

Kotimaa
Kivitalo Helsingin keskustassa ja sen pyöreä kulmaus sinistä taivasta vasten.
Yle

Asuntojen hinnat Helsingin kalleimmilla asuinalueilla ovat kansainvälisestikin kalliita, kirjoittaa Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi Töölössä asuntojen hinnat liikkuvat samoissa lukemissa kuin New Yorkin Manhattanilla. Molemmilla seuduilla kaksion saa lehden mukaan suunnilleen samalla hinnalla.

Sen sijaan etutöölöläisen kaksion hinnalla saisi yli 300-neliöisen kivitalon uima-altaineen Floridasta tai kaksion Pekingin keskustasta. Moskova sen sijaan on huomattavasti kalliimpi.

Kaupunkisosiologian professori Matti Kortteinen arvelee, että syynä ovat liian pienet markkinat ja vähäinen asuntotuotanto.

– Meillä on hyvin pienet ja pitkään tiukasti säännöstellyt markkinat ja vähän toimijoita, joten se ei ainakaan edistä hinnalla kilpailua, hän sanoo.

Suomalaisten varallisuus on suurelta osin kiinni asunnoissa, mikä on riskitekijä, kun työttömyys iskee tai korot nousevat.

Kalliit asunnot vaikuttavat myös kulutusmahdollisuuksiin. Ihmisillä ei ole varaa palveluihin, kun rahat menevät asumiseen.

Klo 14.49. Juttua korjattu. Sekä Manhattanilla että Töölössä on kyse samankokoisista asunnoista.