1. yle.fi
  2. Uutiset

Väkivaltaisuudet leimahtivat jälleen Keski-Afrikan tasavallassa

Väkivaltaisuudet ovat levinneet pääkaupunki Banguihin, jossa Ranska ja YK:n rauhanturvaajat ovat pitäneet yllä järjestystä.

Ulkomaat
Rauhanturvaajia ajoneuvon päällä
Legnan Koula / EPA

Ainakin 21 ihmistä on kuollut ja arviolta sata loukkaantunut väkivaltaisuuksissa Keski-Afrikan tasavallassa. Silminnäkijöiden ja sairaalalähteiden mukaan pääkaupunki Banguin muslimit hyökkäsivät kristittyjen kaupunginosaan.

Kyseessä on mitä ilmeisimmin muslimien kostoisku. Ennen hyökkäystä Banguin kadulta oli löydetty tapettu muslimimies.

Ranska ja YK:n rauhanturvaajat ovat viime kuukausina onnistuneet pitämään uskonryhmien väliset jännitteet pääosin aisoissa pääkaupunki Banguissa. Väkivaltaisuuksuuksien vuoksi kaupungin asukkaita on paennut kodeistaan, ja hyökkääjät ovat polttaneet taloja ja autoja.

Uskonryhmien vihanpito ja väkivallan kierre alkoivat maaliskuussa 2013, jolloin Keski-Afrikan tasavallan pohjoisosissa asuvat muslimit muodostivat niin sanotun Seleka-liikkeen ja syöksivät vallasta maan pitkäaikaisen presidentin.

Kristittyjen aseelliset anti-balaka-ryhmät vastasivat kostotoimilla. Muutaman vuoden aikana uskonryhmien väkivaltaisuuksissa on kuollut tuhansia ihmisiä ja sadat tuhannet ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi