1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsalaiset yhä myönteisempiä pakolaisia kohtaan – 44 prosenttia ottaisi vastaan enemmän

Ruotsiin tuli viime viikolla yli 7 000 turvapaikanhakijaa.

Ulkomaat
Pakolaisia Malmön rautatieasemalla syyskuun 10. päivänä.
Pakolaisia Malmön rautatieasemalla syyskuun 10. päivänä. Ola Torkelsson/EPA

Ruotsalaisten mielipiteet pakolaisten vastaanottamisesta ovat muuttuneet huomattavasti myönteisemmiksi, sanomalehti Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) teettämä mielipidemittaus osoittaa. 44 prosenttia kansasta on sitä mieltä, että Ruotsin pitäisi ottaa vastaan enemmän pakolaisia. Määrä on lisääntynyt 18 prosenttiyksikköä puolessa vuodessa.

– Ei ole kovinkaan tavallista, että mielipiteet muuttuvat näin voimakkaasti. Tämä on suuri lisäys, analyytikko Nicklas Källebring tutkimuslaitos Ipsoksesta sanoo.

Pakolaisten vastaanottamista vastustavien määrä on vähentynyt samaan aikaan. Helmikuussa 36 prosenttia ruotsalaisista vastusti useampien pakolaisten vastaanottamista. Nyt määrä on pudonnut 30 prosenttiin.

– Enemmistö ei vieläkään ole sitä mieltä, että Ruotsin pitäisi ottaa vastaan enemmän pakolaisia, mutta useimmat ovat sitä mieltä. Helmikuussa mielipide oli vastakkainen. Silloin suurempi ryhmä halusi vastaanottaa vähemmän pakolaisia, Källebring huomauttaa.

Ruotsista turvapaikkaa hakevien pakolaisten määrä on lisääntynyt neljänä peräkkäisenä vuotena. Viime viikolla maassa rekisteröitiin 7 074 turvapaikanhakijaa, Ruotsin maahanmuuttovirasto (siirryt toiseen palveluun) kertoo. Lähes puolet heistä oli Syyrian pakolaisia.

Tänä vuonna elokuun loppuun mennessä Ruotsi on rekisteröinyt lähes 48 774 turvapaikanhakijaa. Määrä on hiukan vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Kaikkiaan Ruotsin maahanmuuttoviraston rekisterissä on 100 000 turvapaikanhakijaa.

Tarkennettu 28.9. kello 5.20: Korjattu tänä vuonna rekisteröityneiden turvapaikanhakijoiden määrä.

Lue seuraavaksi