Pariisin ensimmäinen autoton päivä täytti Champs-Elyseen kävelijöillä

Yksityisautoilu oli kielletty kokonaan neljässä kaupunginosassa. Pariisin pormestari Anne Hidalgo sanoi toivoneensa, että koko kaupunki olisi ollut autoton sunnuntaina.

Ulkomaat
Kävelijöitä Champs-Élysées-kadulla Pariisin autottomana päivänä.
Ihmiset täyttivät Champs-Élysées-kadun Pariisin autottomana päivänä 27. syyskuuta.Ian Langsdon / EPA

Pariisissa järjestettiin sunnuntaina kaupungin ensimmäinen autoton päivä. Yksityisautoilu oli kielletty kokonaan neljässä kaupunginosassa ja esimerkiksi keskustan pääkatu Champs-Élysées täyttyi autojen sijaan kävelijöistä, pyöräilijöistä ja lapsiperheistä lastenvaunujen kanssa.

Autottomalla alueella oli kielletty kaikki liikenne aamuyhdestätoista iltakuuteen takseja ja hälytysajoneuvoja lukuunottamatta.

Pariisin pormestari Anne Hidalgo sanoi, että hän olisi halunnut, että yksityisautot olisi kielletty koko kaupungista.

– Emme saaneet mukaan niin suurta aluetta, kuin olisimme toivoneet. Olisimme halunneet, että kielto olisi koskenut koko Pariisia, Hidalgo sanoi.

– Mutta tämä on ensimmäinen kerta ja luulen, että ensi vuonna tapahtuma on laajempi.

Niillä alueilla, joilla yksityisautoilu oli sallittua, autoilijoita oli pyydetty noudattamaan 20 kilometrin tuntinopeutta, mutta useat autoilijat eivät rajoitusta noudattaneet.

Silti monet paikalliset ja turistit olivat innoissaan autojen puutteesta.

– Tämä on hyvin miellyttävää. On mukavaa, kun voi kulkea kadulla vapaasti, eikä tarvitse jatkuvasti varoa autoja, yhdysvaltalainen turisti Randy kertoi uutistoimisto AFP:lle.

– Jos haluamme kaupungin, joka on puhdas, kaunis ja vihreä, minusta meidän ei pidä epäröidä, vaan rajoittaa autojen määrää kaupungissa, sanoi puolestaan pariisilainen Renaud.

Pariisi isännöi joulukuussa YK:n ilmastokokousta, joka pyrkii sopimaan kasvihuonekaasujen päästöjen rajoittamisesta.

Pariisi on joutunut ottamaan kahdesti kahden viime vuoden aikana käyttöön tiukat liikennerajoitukset liikenteen aiheuttamien päästöjen vähentämiseksi. Rajoituksia ei ollut käytetty aiemmin sitten vuoden 1997. Savusumun määrän vähentämiseksi puolet kaupungin autoista määrättiin tuolloin pois liikenteestä.

Kävelijöitä Champs-Élysées-kadulla Pariisin autottomana päivänä.
Kävelijöitä Champs-Élysées-kadulla Pariisin autottomana päivänä 27. syyskuuta.Ian Langsdon / EPA
Pyöräilijöitä Champs-Élysées-kadulla Riemukaaren edustalla Pariisin autottomana päivänä.
Pyöräilijöitä Champs-Élysées-kadulla Riemukaaren edustalla Pariisin autottomana päivänä 27. syyskuuta.Ian Langsdon / EPA
Pyöräilijöitä Champs-Élysées-kadulla Riemukaaren edustalla Pariisin autottomana päivänä.
Pyöräilijöitä Champs-Élysées-kadulla Riemukaaren edustalla Pariisin autottomana päivänä 27. syyskuuta.Ian Langsdon / EPA

Lähteet: AFP