Quebec muuttaa 11 paikannimeä, koska niissä on n-sana

Osa nimistä on englanninkielisiä ja osa ranskankielisiä. Provinssin nimikomitean mukaan nimet ovat nykyään halventavia.

Ulkomaat

Kanadassa Quebecin provinssin nimistökomitea aikoo muuttaa 11 paikannimeä, koska niissä on n-sana. N-sanalla tarkoitetaan englanninkielessä halventavaa ja rasistista tummaihoisista käytettyä nigger-sanaa.

Paikannimistä kuusi on englanninkielisiä ja viisi ranskankielisiä. Noin 80 prosenttia provinssin asukkaista on ranskankielisiä.

Komitea teki päätöksensä perjantaina. Taustalla oli muun muassa paikallisen opiskelijan aloittama verkkoadressi nimien muuttamiseksi. Nimien sopimattomuudesta on Quebecissa keskusteltu loppukesästä lähtien.

Muutettavat nimet ovat käytössä jokien, järvien, kukkuloiden, koskien ja vastaavien niminä. Komitea haluaa, että uudet nimet heijastavat kyseisten paikkojen historiaa mahdollisimman paljon ja muistuttavat alueen tummaihoisesta väestöstä.

Nimet kertovat historiasta

Yksi paikoista, jonka nimi muuttuu, on 300 kilometrin päässä provinssin suurimman kaupungin Montrealin luoteispuolella sijaitseva koski nimeltään Nigger Rapids. Se sai nimensä koskeen 1900-luvun alussa hukkuneen tummaihoisen pariskunnan mukaan.

Paikalliset tunsivat paikan vuosikymmenien ajan kyseisellä nimellä, mutta nimistökomitea virallisti sen niinkin myöhään kuin vuonna 1983. Kolme muutakin koskea toisessa joessa on nimetty samantyylisesti.

Montrealin eteläpuolella puolestaan sijaitsee kukkula, jonka nimi muuttuu myös. Komitean mukaan se sai nimensä sinne vuosien 1794 ja 1833 välillä haudattujen orjien mukaan.

Montrealin itäpuolella sijaitsevan Niger-joen nimi kirjoitettiin virallisesti kahdella g-kirjaimella vuosien 1986 ja 2006 välillä. Nimistökomitean mukaan se sai nimensä sen rannoilla asuneiden tummaihoisten ihmisten mukaan. Yhdysvalloista paenneet orjat käyttivät ilmeisesti jokea pakoreittinään.

Englanninkielisten nimien lisäksi komitea muuttaa viisi ranskankielistä paikannimeä, joissa esiintyy sana nègre, joka voi tarkoittaa samaa kuin englannin nigger.

Kaikki eivät haluaisi muuttaa nimiä

Komitean mukaan nimillä on historiallinen merkitys, mutta nykyään nimet ovat halventavia, ja ne täytyy siksi muuttaa.

– Nämä nimet periytyvät pitkän ajan takaa. Joidenkin mielestä nimet eivät ole enää sopivia. Jotkut ihmiset haluaisivat säilyttää nimet merkkeinä menneisyydestä. Ne ovat osa Quebecin tummaihoisen väestön historiaa ja kertovat osaltaan siitä, millaisia asenteet olivat aikoinaan, nimistökomitean tiedottaja Jean-Pierre LeBlanc sanoi.

Hänen mukaansa virallisten paikannimien muuttaminen on melko pitkä prosessi ja se vaatii myös yleisön konsultointia. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, milloin nimet muutetaan ja miten uudet nimet valitaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset