1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksan tiedustelujohtaja: Äärioikeisto aktivoitumassa turvapaikanhakijoita vastaan

Turvapaikanhakijoita vastustavat äärioikeistolaiset ryhmät ja äärivasemmistolaiset vastamielenosoittajat ovat ottaneet yhteen useissa Saksan kaupungeissa viikonlopun aikana. Tiedustelujohtajan mukaan eri ideologioita edustavien ääriryhmien kynnys väkivaltaan on madaltunut.

Ulkomaat
Mielenosoitus.
Äärioikeistolaiset mielenosoittajat kokoontuivat Leipzigissä lauantaina 26. syyskuuta vastustamaan turvapaikanhakijoita.Jan Woitas / EPA

Saksan kotimaan tiedustelupalvelu BfV:n johtaja Hans-Georg Maassen varoitti sunnuntaina äärioikeistolaisten ryhmien radikalisoitumisesta maahan kohdistuvan ennätyssuuren turvapaikanhakijamäärän takia.

Viikonlopun aikana Saksassa on järjestetty muukalaisvastaisia mielenosoituksia useissa kaupungeissa. Protestien yhteydessä äärioikeistolaiset ovat ottaneet yhteen vastamielenosoittajien kanssa.

Maassen sanoi saksalaisen radiokanavan Deutchlandfunkin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että pakolaiskriisin takia äärioikeistolaiset ja heitä vastustavat äärivasemmistolaiset ryhmät ovat aktivoitumassa kaduilla.

Maassenin mukaan muutaman viime vuoden aikana Saksassa kaikenlaiset ääriryhmät ovat radikalisoituneet ja niiden halu käyttää väkivaltaa on kasvanut. Hänen mukaansa arvio koskee äärioikeistoa, äärivasemmistoa sekä islamisteja.

Tiedustelujohtaja ilmaisi haastattelussa myös huolensa siitä, että terroristeja voi pyrkiä Saksaan turvapaikanhakijoiden joukossa. Lisäksi Maassenin mukaan Saksassa on nykyisin 7 900 äärivanhoillista islamintulkintaa noudattavaa salafistia, jotka voivat yrittää värvätä turvapaikanhakijoita jihadisteiksi.

Väkivaltaisia mielenosoituksia useissa kaupungeissa

Lauantai-iltana poliisi ja sotilaat joutuivat suojaamaan kahta bussia, jotka kuljettivat noin sataa turvapaikanhakijaa vastaanottokeskukseen Saksin alueella sijaitsevassa Niederaussa. Äärioikeistolaiset olivat kokoontuneet vastaanottokeskuksena toimivan entisen supermarketin ympäristöön perjantaista lähtien.

Yhteensä yli tuhat ihmistä osoitti mieltään turvapaikanhakijoita vastaan perjantaina useissa kaupungeissa Mecklenburg-Etu-Pommerin osavaltiossa. Rannikolla sijaitsevassa Stralsundin kaupungissa kolme ihmistä loukkaantui turvapaikanhakijoiden vastustajien ja vastamielenosoittajien välisissä yhteenotoissa.

Leipzigin kaupungissa paikallisten islaminvastaisten aktivistien mielenosoitukseen osallistui noin 400 marssijaa lauantaina. Suurempaan vastamielenosoitukseen otti osaa poliisin mukaan yli tuhat ihmistä.

Vastamielenosoittajat kivittivät poliiseja

Saksalaiset lehdet Die Welt (siirryt toiseen palveluun) ja Bild (siirryt toiseen palveluun) kertovat, että Leipzigissä vastamielenosoittajat heittelivät kivillä ja pulloilla poliiseja sekä islamin vastustajien mielenosoituskulkuetta. Uutistoimisto AFP:n mukaan protesteja seuranneissa yhteenotoissa vastakkaiset ryhmittymät heittelivät toisiaan kivillä ja ilotulitteilla.

Lehtien mukaan paikalla oli yli 800 poliisia pitämässä yllä järjestystä. Väkivaltaisuuksissa loukkaantui ainakin 13 poliisia, 17 hälytysajoneuvoa vahingoittui ja 12 ihmistä pidätettiiin.

Bremenissä tuntemattomat henkilöt yrittivät sytyttää tuleen teltan, johon on määrä asuttaa turvapaikanhakijoita lokakuusta alkaen.

Tiedustelujohtaja Maassenin mukaan tänä vuonna Saksassa on tähän mennessä tehty 22 tuhopolttoiskua, jotka kohdistuivat nykyisiin tai tuleviin vastaanottokeskuksiin.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi