1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin poliisilla 17 000 karkotuspäätöstä toteuttamatta

Poliisi ei ehdi toteuttamaan karkotuspäätöksiä uusien turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi.

Ulkomaat
Pakolaisia Malmön rautatieasemalla syyskuun 10. päivänä.
Pakolaisia Malmön rautatieasemalla syyskuun 10. päivänä. Ola Torkelsson/EPA

Ruotsissa on useita tuhansia ihmisiä, jotka ovat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta eivät ole poistuneet maasta, yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun) kertoo. SVT:n mukaan 54 000 ihmistä on kieltäytynyt lähtemästä maasta vuoden 2011 jälkeen. On epäselvää, kuinka moni heistä on karkotettu tai myöhemmin poistunut vapaaehtoisesti maasta.

Ruotsin poliisilla on kuitenkin 17 000 karkotuspäätöstä toteuttamatta. Lisäksi 10 000 kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta ihmistä, joiden uskotaan yhä olevan Ruotsissa, on etsintäkuulutettu. Määrä on kasvanut tuhannella viime vuodesta.

– On hyvin tärkeää, että he poistuvat maasta. Oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että noudatamme yhteiskunnan sääntöjä. Mielivalta ei saa ohjata yhteiskunnassa, Ruotsin maahanmuuttoviraston johtaja Anders Danielsson sanoo SVT:ssä (siirryt toiseen palveluun).

Uusien turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi Ruotsin poliisi ei ehdi toteuttamaan karkotuspäätöksiä. Resurssit suunnataan rajanylityspaikoille ja asemille. Ruotsissa rekisteröitiin viime viikolla maassa 7 074 turvapaikanhakijaa.

– Niiden, joilla ei ole oikeutta olla Ruotsissa, ei pitäisi viedä tilaa niiltä, joilla on oikeus siihen, Danielsson huomauttaa.

Danielssonin mukaan noin puolet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista poistuu Ruotsista vapaaehtoisesti.

Lue seuraavaksi