Turvapaikanhakijat näkyvät viiveellä myös työllistämispalveluissa – asiakasmäärän odotetaan kasvavan huomattavasti

Turvapaikanhakijoiden suuren määrän uskotaan näkyvän myös työllistämispalveluissa. Tällä hetkellä esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimiston asiakkaina on tuhatkunta maahanmuuttajataustaista työnhakijaa, jotka saavat kotoutumispalveluita.

Kotimaa
Pakolainen opiskelee.
Pasi Takkunen / Yle

Työllistämispalveluissa varaudutaan asiakasmäärien kasvuun turvapaikanhakijoiden suuren määrän myötä. Työ- ja elinkeinotoimistojen tarjoamien kotouttaumispalveluiden tarkoituksena on auttaa maahanmuuttajia työllistymään ja kotoutumaan Suomeen.

Toimiston asiakasmäärän odotetaan kasvavan huomattavasti nykyisestä.

Mari Tuomikoski

Kotoutumispalveluita tarjotaan niille maahanmuuttajataustaisille työnhakijoille, joilla on voimassa oleva oleskelulupa Suomessa.

Tällä hetkellä palveluita saa esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan työ- ja elinkeinotoimistosta noin tuhat maahanmuuttajataustaista työnhakijaa.

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä tulee heijastumaan viiveellä toimiston kotouttamistoimintaan, sanoo palvelujohtaja Mari Tuomikoski.

– Toimiston asiakasmäärän odotetaan kasvavan huomattavasti nykyisestä, kun maahan tulleet ovat saaneet myönteisiä päätöksiä oleskeluluvista ja rekisteröityneet työnhakijoiksi, Tuomikoski kertoo.

Koulutuksessa keskitytään kielen opiskeluun

Sen jälkeen, kun maahanmuuttaja on ilmoittautunut työnhakijaksi, hänelle tehdään alkukartoitus sekä kotouttamissuunnitelma.

– Alkukartoituksessa selvitetään muun muassa asiakkaan kielitaito, koulutus- ja työhistoria sekä elämäntilanne. Arvioimme myös sitä, millä palveluilla hänen kotoutumistaan ja työllistymistään voidaan parhaiten tukea, sanoo Tuomikoski.

Varsinainen kotoutuminen tapahtuu kuitenkin arkipäivän tilanteissa.

Mari Tuomikoski

Alkukartoituksen jälkeen työvoima- ja elinkeinotoimisto laatii kunnan ja asiakkaan kanssa kotoutumissuunnitelman, joka sisältää tarpeen mukaan ohjauksen kotoutumiskoulutukseen.

– Koulutuksessa keskitytään ennen kaikkea suomen kielen opiskeluun. Tavoitteena on saavuttaa sellainen kielitaito, että maahanmuuttaja selviytyy arkielämässä, työelämässä tai jatko-opinnoissa, kertoo palvelujohtaja Mari Tuomikoski.

Tänä vuonna kotouttamiskoulutuksiin osallistuu Pohjois-Pohjanmaalla yhteensä noin 250 henkilöä. Niiden kustannukset ovat 3,5 miljoonan euron luokkaa.

– Varsinainen kotoutuminen tapahtuu kuitenkin arkipäivän tilanteissa kuten oppilaitoksissa, harrastuksissa ja työpaikoilla, muistuttaa Tuomikoski.