Shell lopettaa öljynetsinnän arktisilla vesillä Alaskan edustalla

Shell on käyttänyt seitsemän miljardia dollaria öljyn- ja kaasunetsintään Tšuktšimerellä ja Beaufortinmerellä.

talous
Arctia Shippingin jäänmurtaja Fennica on avustanut Shellin koeporauksia arktisille merialueille.
Jäänmurtaja Fennica.Arctia Shipping

Royal Dutch Shell -yhtiö on ilmoittanut lopettavansa öljyn- ja kaasunetsinnän Alaskan arktisilla vesillä. Ympäristöjärjestöt ovat vastustaneet koeporauksia, koska ne pelkäävät, että teollinen toiminta ja kasvihuonekaasujen lisääntyminen vahingoittaisi alueen herkkää luontoa ja eläimiä.

Shell lopettaa etsinnät korkeiden kustannusten ja arktisten vesien haastavien poraussääntöjen vuoksi. Se löysi viitteitä öljystä koeporauksissa Tšuktšimerellä noin 130 kilometriä Alaskan luoteisrannikolta. Raakaöljyn määrä ei kuitenkaan ollut riittävä koeporausten jatkamiseen merialueella.

Shellin ilmoituksen mukaan se lopettaa öljynetsinnän Alaskassa toistaiseksi. Se on käyttänyt seitsemän miljardia dollaria eli noin 6,3 miljardia euroa öljyn- ja kaasunetsintään Tšuktšimerellä ja Beaufortinmerellä.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen mukaan Shellin ilmoituksen myötä ainoastaan venäläinen Gazprom jatkaa arktista öljynporausta, koska kaikki muut öljy-yhtiöt ovat toistaiseksi luopuneet hankkeistaan arktisilla merialueilla.

Lähteet: AP, Reuters